Antena 3 CNN Externe Schimb de replici dure între Ankara şi Tel Aviv. Turcia îl compară pe Netanyahu cu teroriştii jihadişti din Paris

Schimb de replici dure între Ankara şi Tel Aviv. Turcia îl compară pe Netanyahu cu teroriştii jihadişti din Paris

Schimb de replici dure între Ankara şi Tel Aviv. Turcia îl compară pe Netanyahu cu teroriştii jihadişti din Paris
15 Ian 2015   •   18:34

Premierul Turciei, Ahmet Davutoglu, a declarat astăzi, înainte de a pleca la Bruxelles pentru o întâlnire cu înalţi oficiali europeni, că omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, este "la fel de criminal precum teroriştii care au comis masacrul de la Paris", relatează agenţia de presă EFE.

Liderul islamo-conservator de la Ankara l-a acuzat pe Netanyahu că a comis în Gaza "crime împotriva umanităţii" echivalente celor comise săptămâna trecută de teroriştii islamişti la Paris, transmite AFP, preluată de agerpres.

"Aflat în fruntea unui guvern care bombardează copii jucându-se pe o plajă din Gaza, care a transformat uciderea de palestinieni în ceva firesc, care ucide cetăţeni ai noştri în apele internaţionale la bordul unei nave umanitare, Netanyahu comite o crimă împotriva umanităţii echivalentă masacrului comis de terorişti la Paris", a declarat presei premierul turc, înainte de îmbarcarea în avion.

Afirmaţiile şefului executivului turc intervin pe fondul unui real război al declaraţiilor între Turcia şi Israel, state ale căror relaţii diplomatice se află la cel mai scăzut nivel.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat luni că "este greu de înţeles cum Netanyahu a îndrăznit să participe" la marşul organizat duminică în Franţa după atacurile jihadiste împotriva revistei satirice Charlie Hebdo şi a unu magazin de produse koşer.

În replică, premierul israelian a dat un răspuns sec miercuri seara, denunţând "afirmaţiile dezonorante", care "ar trebui să fie condamnate de comunitatea internaţională".

Erdogan, islamo-conservator, conduce Turcia începând cu anul 2003 şi critică cu vehemenţă statul israelian, despre care considera anul trecut că "l-a depăşit pe Hitler în materie de barbarie".

Aproape 2.200 de palestinieni, majoritatea civili, au fost ucişi în timpul ofensivei israeliene din iulie şi august anul trecut, în Fâşia Gaza, controlată de mişcarea palestiniană Hamas, pentru a opri atacurile cu rachete palestiniene asupra statului israelian.
Peste 70 de persoane au fost ucise de partea israeliană, în majoritate soldaţi.

Însă relaţiile între Turcia şi Israel s-au deteriorat semnificativ după asaltul israelian din 2010, împotriva unei flotile închiriate de o organizaţie neguvernamentală turcă, care încerca să întrerupă blocada israeliană impusă de autorităţile israeliene Fâşiei Gaza.
Atacul de atunci s-a soldat cu moartea a zece cetăţeni turci.

×
Subiecte în articol: Recep Tayyip Erdogan
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close