Antena 3 CNN Externe Schimbare la vârful politicii americane. Cine este noul lider al democraților

Schimbare la vârful politicii americane. Cine este noul lider al democraților

Schimbare la vârful politicii americane. Cine este noul lider al democraților
Sursa foto: Foto: Facebook / Tom Perez
26 Feb 2017   •   08:32

Democraţii americani şi-au ales sâmbătă la Atlanta noul lider, Tom Perez, un apropiat al lui Barack Obama, a cărui foaie de parcurs este clară: să i se opună preşedintelui Donald Trump şi să reorganizeze partidul pentru a câştiga majoritatea în 2018 şi 2020, relatează AFP.

Originar din Republica Dominicană, Tom Perez, fost secretar al Muncii, devine, la 55 ani de ani, primul latino-american care preia conducerea partidului.

Barack Obama, care şi-a încheiat al doilea mandat la 20 ianuarie, a salutat imediat alegerea "prietenului" său, subliniind că este convins că aceasta va reuşi să-şi mobilizeze familia politică şi "va face să apară o nouă generaţie de lideri".

Ales cu 235 de voturi (din totalul de 435 de votanţi), acest reprezentant al "establishmentului" democrat a întins imediat mâna aripii "Bernie Sanders" a partidului, numindu-l pe principalul său adversar, Keith Ellison - care a obţinut 200 de voturi -, în funcţia de adjunct.

Lansând un apel la unitate, Tom Perez, unul dintre finaliştii pentru postul de vicepreşedinte al lui Hillary Clinton, a subliniat că este vorba despre un moment neobişnuit în istoria partidului său pe care americanii îl vor studia peste câţiva ani.

"Ne vor întreba: unde eraţi în 2017 când am avut cel mai prost preşedinte din istoria Statelor Unite? Vom fi capabili să le răspundem că am mobilizat Partidul Democrat şi că acest preşedinte a avut numai un mandat", a spus el.

În Statele Unite, preşedintele partidului nu are aceaşi funcţie ca în celelalte democraţii. El nu este, de obicei, imaginea opoziţiei (rol mai degrabă al liderilor de grup din Congres) şi nu stabileşte singur marile direcţii ale partidului.

Sarcina sa constă în strângerea de fonduri şi animarea mişcării la nivel naţional, în special organizând reţeaua la nivel naţional şi administrând bazele de date cu alegătorii.

După înfrângerea lui Hillary Clinton însă, aceste alegeri au suscitat o atenţie deosebită. Mulţi militanţi doresc ca noul lor şef să fie în contradictoriu cu Donald Trump mult mai mediatic şi mai puternic.

În contextul în care valul de manifestaţii anti-Trump se menţine după preluarea puterii de către omul de afaceri, democraţii vor să convertească această energie în forţă electorală pentru legislativele din 2018 şi prezidenţialele din 2020.

Primul musulman ales în Congresul Statelor Unite, în 2006, Keith Ellison, un afroamerican de 53 de ani, reprezintă o circumscripţie urbană din Minnestoa, în jurul oraşului Minneapolis (nord).

El a fost unul dintre primii susţinători ai lui Bernie Sanders la recentele prezidenţiale, iar senatorul de Vermont i-a întors serviciul în cursa pentru şefia democraţilor.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close