Antena 3 CNN Externe Schimbarea care vine în Franţa după aproape două decenii. Cine este Francois Hollande şi ce promisiuni le-a făcut francezilor

Schimbarea care vine în Franţa după aproape două decenii. Cine este Francois Hollande şi ce promisiuni le-a făcut francezilor

Schimbarea care vine în Franţa după aproape două decenii. Cine este Francois Hollande şi ce promisiuni le-a făcut francezilor
Sursa foto: Foto: Gandul.info
de O.P.    |    07 Mai 2012   •   05:41
Francois Hollande e primul socialist din ultimii 17 ani care devine preşedinte al Franţei. Totodată, e cel de-al doilea preşedinte socialist din Istoria Republicii a 5-a. În vârstă de 57 de ani, fost primar şi fost lider al Partidului Socialist, Hollande va conduce Franţa în următorii 5 ani.

"Este acum, este imediat, este duminică! Este schimbarea, schimbarea pe care noi o aşteptăm, schimbarea pe care noi o sperăm, schimbarea pe care noi o vrem pentru Republică şi pentru Franţa!"

Cu acest mesaj, repetat insistent în campania electorală, Francois Hollande a încercat să câştige cât mai mulţi alegători. A vrut să adune voturile francezilor care s-au săturat de Nicolas Sarkozy. De altfel, Hollande a avut grijă să-l critice pe Sarkozy cu orice ocazie.

"Cu dumneavoastră, e foarte simplu! Niciodată nu e vina dumneavoastră! Întotdeauna aveţi un ţap ispăşitor! Mereu spuneţi: "Nu sunt eu, ci regiunile! Educaţia... nu pot face nimic! Şomajul? Nu eu sunt de vină! E criza economică!"


Din 1997, pentru 11 ani, Hollande a fost liderul Partidului Socialist francez. Dar marea provocare a carierei sale politice a fost candidatura la Preşedinţia Franţei. După arestarea, în 2011, la New York a lui Dominique Strauss Kahn, favoritul său în cursa prezidenţială, Partidul Socialist francez şi-a pus speranţele în el.

Conştient că nu e carismatic precum Sarkozy, Hollande a încercat să-i convingă pe francezi că merită fotoliul de la Palatul Elysee din alte motive. A promis că va impune o nouă taxă bogaţilor şi că va renegocia tratatul fiscal al Uniunii Europene.


Francois Hollande ar putea deveni primul Preşedinte al Franţei care nu este căsătorit atunci când preia funcţia. El s-a despărţit în 2007 de Segolene Royal, partenera de viaţă cu care are 4 copii. Royal e, de altfel, cea care a candidat acum 5 ani la Preşedinţia Franţei, dar a pierdut în cursa contra aceluiaşi contracandidat, Nicolas Sarkozy.

"Voi fi Preşedinte care îi respectă pe francezi, care-i apreciază! Un Preşedinte care nu vrea să fie mai presus de toţi, şeful tuturor şi, de fapt, responsabil de nimic!"







×
Subiecte în articol: alegeri francois hollande
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close