Antena 3 CNN Externe Scoția vrea să organizeze un referendum pentru independență

Scoția vrea să organizeze un referendum pentru independență

Prim-ministrul scoțian Nicola Sturgeon a anunțat marți planurile pentru organizarea unui al doilea referendum privind independența Scoției în octombrie anul viitor, promițând că va lua măsuri legale pentru a asigura desfășurarea votului dacă guvernul britanic va încerca să îl blocheze.

Scoția vrea să organizeze un referendum pentru independență
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    28 Iun 2022   •   20:07

Sturgeon a declarat că guvernul scoțian, care este condus de Partidul Național Scoțian, partid pro-independență, va publica un proiect de lege privind referendumul, care va prezenta planurile pentru ca votul de secesiune să aibă loc pe 19 octombrie 2023.

Ea a mai spus că îi va scrie premierului britanic Boris Johnson pentru a cere permisiunea de a organiza un referendum consultativ, dar că a pus deja în mișcare planuri pentru a obține autoritatea legală în cazul în care acesta va bloca planurile.

"Ceea ce nu sunt dispusă să fac, ceea ce nu voi face niciodată, este să permit ca democrația scoțiană să fie prizoniera lui Boris Johnson sau a oricărui prim-ministru", a declarat Sturgeon în fața Parlamentului scoțian.

Alegătorii din Scoția, care are o populație de aproximativ 5,5 milioane de locuitori, au respins independența în 2014. Dar guvernul semiautonom al Scoției spune că ieșirea Marii Britanii din UE, la care s-a opus majoritatea scoțienilor, înseamnă că întrebarea trebuie supusă unui al doilea vot, potrivit Mediafax.

Johnson și Partidul Conservator, aflat la guvernare, care se află în opoziție în Scoția, se opun ferm unui referendum, spunând că problema a fost tranșată în 2014, când scoțienii au votat împotriva independenței cu 55% la 45%.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close