Antena 3 CNN Externe Scriitorul german Günter Grass, declarat persona non grata în Israel. Ce poem a provocat scadalul

Scriitorul german Günter Grass, declarat persona non grata în Israel. Ce poem a provocat scadalul

Scriitorul german Günter Grass, declarat persona non grata în Israel. Ce poem a provocat scadalul
Sursa foto: Foto: qmagazine.ro
08 Apr 2012   •   15:41

Scriitorul Günter Grass a fost declarat persona non grata în Israel, duminică, după scandalul provocat de publicarea unui poem în care autorul german acuză Israelul că ameninţă pacea mondială prin arsenalul său atomic, informează AFP.
   
"Ministrul de Interne Elie Yishai l-a declarat pe Günter Grass persona non grata în Israel", se afirmă în comunicatul emis de biroul de presă al ministrului israelian.
   
"Poemul lui Günter Grass reprezintă o tentativă de a aţâţa flacăra urii contra statului Israel şi contra poporului israelian", spune ministrul israelian, în comunicatul emis la trei zile după ce guvernul ţării sale a afirmat că acest poem este "ruşinos" şi "demn de dispreţ".
   
"Dacă Günter Grass vrea să continue să îşi difuzeze operele deformate şi mincinoase, îl sfătuiesc să facă acest lucru în Iran, unde îşi va găsi un public care îl susţine", a adăugat ministrul Elie Yishai.
   
Într-o scrisoare adresată "distinsului scriitor Günter Grass", viceministrul iranian al Culturii, Javad Shamaqdari, a ţinut să îi aducă autorului german un omagiu, sâmbătă, pentru faptul că "spune adevărul".
   
Intitulat "Ceea ce trebuie spus", poemul în proză semnat de Günter Grass, în vârstă de 84 de ani, publicat în ziarul german Süddeutsche Zeitung, denunţă politica statului israelian, prin care acesta ameninţă că va bombarda instalaţiile nucleare iraniene, afirmând că această politică este un proiect care ar putea duce la "eradicarea poporului iranian".
  
În 2006, Günter Grass, laureat al premiului Nobel pentru literatură pe anul 1999, a recunoscut că a făcut parte în tinereţe din Waffen SS, o unitate de elită a regimului nazist al lui Adolf Hitler, deşi în scrierile sale a criticat adeseori Germania pentru trecutul ei nazist.
   

 

×
Subiecte în articol: scriitor Israel autor
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close