Antena 3 CNN Externe Data de la care vânzarea mașinilor pe benzină și motorină va fi interzisă în UE

Data de la care vânzarea mașinilor pe benzină și motorină va fi interzisă în UE

Nouă țări din Uniunea Europeană au cerut, miercuri, Comisiei Europene să ia măsuri concrete în vederea alinierii sectorului transporturilor la obiectivele climatice

Data de la care vânzarea mașinilor pe benzină și motorină va fi interzisă în UE
Sursa foto: hepta
de Georgiana Adam    |    10 Mar 2021   •   19:39

Grupul de nouă țări este condus de Danemarca şi Olanda, cărora li s-au alăturat Austria, Belgia, Grecia, Irlanda, Lituania, Luxemburg şi Malta.

Aceste state au trimis Comisiei o scrisoare în care au cerut politici îndrăznețe la nivelul Uniunii, în vederea limitării emisiilor de gaze din sectorul transporturilor.

Printre aceste politici se află stabilirea unei date pentru interzicerea vânzărilor de maşini şi camionete noi echipate cu motoare diesel sau pe benzină.

Scrisoare către Comisie: Statele UE ar trebui să poată interzice vânzarea de vehicule diesel și pe benzină

Legislaţia UE trebuie amendată pentru a permite statelor să ia măsuri la nivel naţional privind interzicerea vânzărilor maşinilor echipate cu motoare diesel sau pe benzină, susţin cele nouă ţări.

Actualele standarde privind emisiile de dioxid de carbon "trebuie întărite semnificativ" şi Uniunea European trebuie, de asemenea, să extindă staţiile de încărcare pentru vehiculele electrice.

"Trebuie să accelerăm tranziţia verde a transportului rutier, iar legislatorii trebui să trimită semnale clare producătorilor auto şi consumatorilor din UE", a afirmat ministrul danez al Mediului, Dan Jorgensen.

Obiectivul preşedintelui Comisiei Europene, Ursula van der Leyen, este crearea unei Europe neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2050.

În pandemie, au crescut vânzările de mașini electrice și hibride în Uniunea Europeană

Comisia Europeană va propune în iunie standarde mai dure privind emisiile de dioxid de carbon ale noilor maşini în Europa, pentru îndeplinirea obiectivelor climatice.

Vânzările de automobile electrice şi hibride în Uniunea Europeană s-au triplat anul trecut, depăşind pragul de un milion de unităţi, fiind responsabile pentru mai mult de 10% din numărul total de vehicule vândute, arată datele publicate de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile.

Pe lângă faptul că trebuie să îndeplinească noile ţinte stricte privind emisiile de carbon introduse în UE, producătorii auto au beneficiat şi de subvenţiile guvernamentale pentru vehiculele electrice, subvenţii care au fost incluse în programele naţionale de revenire din pandemie, în special în Franţa şi Germania.

În consecinţă, în 2020, vânzările de vehicule complet electrice s-au dublat, până la 538.772 unităţi, de la 247.854 unităţi în 2019.

×
Subiecte în articol: Danemarca Olanda interzicere diesel benzina
Parteneri
Horoscop 2-8 octombrie 2023, cu Mihai Voropchievici. Atenţie la o trădare
x close