Antena 3 CNN Externe Scurgere radioactivă la un reactor nuclear din Norvegia. Autoritățile susțin că situația este sub control

Scurgere radioactivă la un reactor nuclear din Norvegia. Autoritățile susțin că situația este sub control

Scurgere radioactivă la un reactor nuclear din Norvegia. Autoritățile susțin că situația este sub control
25 Oct 2016   •   16:30

Scurgerea de iod radioactiv înregistrată luni la un reactor nuclear pentru cercetare din sudul Norvegiei se află sub control, nu s-au înregistrat răniţi şi se estimează că nu vor fi efecte asupra mediului, a anunţat marţi Autoritatea Norvegiană pentru Protecţia împotriva Radiaţiilor (NRPA), citată de agenţia Reuters.

Reactorul aparţine Institutului pentru Tehnologia Energetică din Halden şi este amplasat într-o cavă într-o zonă muntoasă. Scurgerea radioactivă a fost detectată luni la ora 11:45 GMT, dar a NRPA a fost alertată abia marţi.

Personalul care lucrează la reactorul nuclear respectiv a fost evacuat după detectarea scurgerii de iod, dar o parte a angajaţilor au revenit apoi pentru a evalua cauza şi amploarea accidentului. Potrivit NRPA, reactorul a fost izolat, iar scurgere radioactivă se află sub control. ''Vom investiga cum a putut avea loc această scurgere şi motivele pentru care nu am fost alertaţi decât a doua zi'', a menţionat NRPA.

Un reprezentant al acestui organism a declarat că 'probabil' incidentul va avea nivelul 1 din 7 pe scara internaţională a evenimentelor nucleare şi radiologice (INES), în care 1 este doar o anomalie, iar 7 reprezintă un accident major de genul celor de la Cernobâl şi Fukushima.

'Trebuie să strângem mai multe informaţii (...) Dar nu ne convine situaţia, că nu am fost alertaţi imediat. Vom investiga mai mult', a indicat Per Strand, directorul Departamentului pentru securitate din cadrul NRPA.

'Reactorul a fost oprit. Scurgerea se află sub control', a precizat la rândul său Atle Valseth, director pentru cercetare al Institutului pentru Tehnologia Energetică, fără să menţioneze însă numărul persoanelor aflate în apropierea reactorului în momentul incidentului. Dar el a susţinut că nu există pericole pentru sănătate, întrucât doza radioactivă la care a fost expus personalul aflat acolo în momentul scurgerii este redusă şi niciun angajat nu a fost spitalizat.

Reactorul este amplasat aproape de graniţa cu Suedia, iar autorităţile din această ţară au anunţat la rândul lor că nu s-au înregistrat creşteri ale nivelului radioactivităţii.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: reactor nuclear radiatii autorităţi
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close