Antena 3 CNN Externe "Scurtă conversație" fără precedent între Obama și Maduro, la Ciudad de Panama

"Scurtă conversație" fără precedent între Obama și Maduro, la Ciudad de Panama

"Scurtă conversație" fără precedent între Obama și Maduro, la Ciudad de Panama
12 Apr 2015   •   10:43

Președintele american, Barack Obama, a avut sâmbătă, la Ciudad de Panama, o "scurtă conversație" de câteva minute cu omologul său venezuelean, Nicolas Maduro, în marja Summitului Americilor, a făcut cunoscut o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, potrivit Agerpres.

Această întrevedere a fost prima dintre cei doi lideri după ce Nicolas Maduro i-a succedat lui Hugo Chavez în aprilie 2013.

Președintele Obama a repetat că "interesul nostru nu este să amenințăm Venezuela, ci să susținem democrația, stabilitatea și prosperitatea în Venezuela și în lume", a declarat presei Katherine Vargas, purtătoare de cuvânt a președinției americane.

Discuția a avut loc în timp ce Barack Obama părăsea summitul, a precizat Katherine Vargas.

Președintele american a repetat, de asemenea, "sprijinul său ferm pentru un dialog pașnic" în Venezuela, țară care se confruntă cu o criză economică și politică, mai mulți opozanți ai guvernului socialist condus de Nicolas Maduro fiind trimiși la închisoare.

Tensionate frecvent, relațiile dintre Washington și Caracas au cunoscut o deteriorare bruscă după ce liderul de la Casa Albă a semnat la începutul lunii martie un decret pentru impunerea de sancțiuni contra unor oficiali venezueleni cu rang înalt, acuzați de nerespectarea drepturilor omului.

Acest decret care, în plus, a calificat Venezuela ca "amenințare" pentru securitatea internă a Statelor Unite a stârnit furia președintelui Maduro, el obținând sprijinul a numeroase țări latino-americane.

Anterior în aceeași zi, la tribună în fața omologilor săi, Nicolas Maduro a anunțat că a strâns 11 milioane de semnături pentru a solicita Statelor Unite să anuleze acest decret "irațional, disproporționat"

Semnăturile care vor fi remise "pe cale diplomatică" autorităților de la Washington, a mai afirmat liderul de la Caracas, susținut sâmbătă de colegii săi socialiști, bolivianul Evo Morales și ecuadorianul Rafael Correa.

"Nu treceți în posteritate ca (fostul președinte) George W. Bush, sprijinind o lovitură de stat în Venezuela", a adăugat Nicolas Maduro la adresa liderului de la Casa Albă. "Vă întind mâna pentru a rezolva problemele", a continuat el.

Acest summit istoric la care au participat peste 30 de șefi de stat a fost marcat de o întrevedere istorică între Barack Obama și omologul său cubanez, Raul Castro, parafând apropierea lor istorică lansată în decembrie după 53 de ani de tensiuni și confruntări.

×
Subiecte în articol: Barack Obama Nicolas Maduro
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close