Antena 3 CNN Externe Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken: „Este complet greșit să spunem că forțele armate americane ar fi putut păstra neschimbată situația Afganistanului”

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken: „Este complet greșit să spunem că forțele armate americane ar fi putut păstra neschimbată situația Afganistanului”

Secretarul de stat Antony Blinken a apărat duminică decizia administrației Biden de a retrage forțele SUA din Afganistan, argumentând că ofensiva actuală ar fi avut loc chiar dacă SUA ar fi rămas.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken: „Este complet greșit să spunem că forțele armate americane ar fi putut păstra neschimbată situația Afganistanului”
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    16 Aug 2021   •   13:11

La câteva luni după ce administrația Biden a spus că toți cei 2.500 de soldați americani vor părăsi Afganistanul până la sfârșitul verii, se așteaptă ca alți 6.000 de soldați să vină să ajute la evacuare după ce talibanii au preluat controlul în Kabul duminică, 15 august.

Oficialii americani au recunoscut că au calculat greșit numărul trupelor armate din Afganistan.

Secretarul de stat al Administrației Biden a recunoscut că talibanii au avansat și au ocupat mare parte a Afganistanului mult mai rapid decât se așteptau specialiștii americani.

„Trupele noastre au fost în Afganistan pentru un motiv primordial: să ne ocupăm cu aceia care ne-au atacat pe 11 septembrie 2001. În acești 20 de ani, l-am deferit justiției pe Osama bin Laden.

Am redus amenințarea al Qaeda până în punctul în care nu ar mai putea produce un astfel de atac, din Afganistan”, a spus Blinken.

Totodată, secretarul de stat american, Antony Blinken, a respins ideea comparării evacuării din Kabul cu cea a Saigonului, de la finalul războiului din Vietnam, din 1975.

Acesta a mai precizat că obiectivul actual este „evacuarea tuturor americanilor în siguranță.

Nu le-am cerut nimic talibanilor, le-am spus doar că dacă intervin în procesul nostru de retragere, vom da un răspuns rapid și decisiv. Vom putea lucra mai departe cu un guvern afgan care protejează drepturile omului și nu adăpostește teroriștii”.

El a reiterat observațiile făcute de președintele Biden că menținerea forțelor SUA pe teren în Afganistan nu ar fi schimbat rezultatul actual, adăugând că este de părere că concurenții strategici ai Americii „nu ar dori nimic mai bun” decât ca forțele sale să rămână în Orientul Mijlociu încă câțiva ani.

Când a fost întrebat dacă SUA îi vor recunoaște vreodată pe talibani ca un guvern legitim, Blinken a spus: „Un viitor guvern afgan care susține drepturile de bază ale poporului său și care nu adăpostește teroriști este un guvern cu care putem lucra și pe care îl putem recunoaște”.

„Dimpotrivă, un guvern care nu face asta, care nu susține drepturile de bază ale oamenilor săi, inclusiv ale femeilor și fetelor, care adăpostește grupuri teroriste, cu siguranță, asta nu este se va întâmpla ”, a adăugat el.

×
Subiecte în articol: Afganistan secretar de stat declaraţie
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close