Antena 3 CNN Externe Secretarul General al NATO, exclusiv pentru Antena 3. Strategia pentru combaterea agresiunilor Rusiei şi Chinei | VIDEO

Secretarul General al NATO, exclusiv pentru Antena 3. Strategia pentru combaterea agresiunilor Rusiei şi Chinei | VIDEO

Statele membre NATO au crescut cheltuielile pentru bugetele de apărare, arată raportul anual al Alianţei. Franţa şi Norvegia au ajuns la doi la sută din PIB pentru cheltuielile de apărare, aşa cum au cerut Statele Unite.

Secretarul General al NATO, exclusiv pentru Antena 3. Strategia pentru combaterea agresiunilor Rusiei şi Chinei | VIDEO
de Alin Tarnovschi    |    16 Mar 2021   •   22:56

Germania a ajuns, de asemenea, la 1,56 la sută din PIB. Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat că aceste cheltuieli suplimentare sunt necesare în climatul actual de securitate, cu Rusia şi China din ce în ce mai agresive.

Secretarul General al NATO a prezentat, astăzi, raportul pentru anul 2020, un document esenţial pentru pacea şi securitatea aliată în 30 de ţări.

În cadrul unei conferinţe prilejuite de prezentarea raportului, Radu Tudor a fost primul jurnalist ales să îi adreseze o întrebare Secretarului General al NATO.

"Radu Tudor: Care este recomandarea dumneavoastră pentru aliaţi cu privire la relaţiile cu Rusia şi China pentru că suntem martorii unui război hibrid uriaş lansat asupra spaţiului aliat şi care sunt recomandările pentru statele membre NATO? Vă mulţumesc!

Jens Stoltenberg: Vedem o Rusie mai insistentă, responsabilă pentru acţiuni agresive faţă de vecinii săi, aşa cum am văzut în Ucraina şi Georgia, pentru atacuri hibrid şi cibernetice împotriva aliaţilor NATO şi pentru eforturi de implicare în procese politice domestice.

Aceste lucruri sunt combinate cu schimbarea echilibrului puterii mondiale provocată de China, dar şi cu faptul că Rusia şi China cooperează mai strâns, fac exerciţii militare împreună. Toate acestea definesc încercările la care va fi supusă NATO, alianţa noastră, în viitor.

De aceea este atât de important ca NATO continuă să se adapteze şi să răspundă la acest climat de securitate plin de provocări", a fost răspunsul Secretarului General al NATO.

×
Subiecte în articol: radu tudor NATO Jens Stoltenberg
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close