Antena 3 CNN Externe Secretele Coreei de Nord. De ce sunt americanii convinşi că nord-coreenii folosesc un nou model de bombă cu uraniu îmbogăţit

Secretele Coreei de Nord. De ce sunt americanii convinşi că nord-coreenii folosesc un nou model de bombă cu uraniu îmbogăţit

Secretele Coreei de Nord. De ce sunt americanii convinşi că nord-coreenii folosesc un nou model de bombă cu uraniu îmbogăţit
Sursa foto: Foto: AP/Agerpres
01 Apr 2013   •   08:18

Nord-coreenii ascund toate urmele testelor sale nucleare din februarie, alimentând suspiciunea că foloseşte un nou model de bombă cu uraniu puternic îmbogăţit, informează cotidianul The Washington Post, citat de AFP.

Potrivit unor oficiali americani şi experţi în armament,  efectele exploziei din 12 februarie au fost limitate în mod remarcabil şi că puţine urme radioactive au scăpat în atmosferă.

În articolul Washington Post se mai arată că Administraţia americană a anticipat testul nuclear şi l-a supravegheat îndeaproape pentru a putea strânge reziduurile care ar fi putut dezvălui componentele bombei.

În zilele care au urmat exploziei, americanii şi sud-coreenii nu au reuşit să depisteze urmele de gaz radioactiv uzuale în niciuna dintre cele 120 de staţii de supraveghere situate în apropiere de locul testelor nucleare sau în direcţia vântului, potrivit cotidianului american.
   
Un avion japonez a înregistrat pentru scurt timp un nivel ridicat de izotop radioactiv, xenon-133, dar acest fenomen nu a fost considerat convingător, mai arată Washington Post.

Absenţa datelor concrete în urma testelor sugerează o tentativă deliberată a Coreei de Nord de a împiedica eliberarea în atmosferă a unor gaze revelatoare, fără îndoială prin săparea adânc în pământ a cavităţii care a servit la efectuarea testelor nucleare.

Jurnaliştii americani mai afirmă  că, în primele sale două teste nucleare, Phenianul a folosit fără îndoială plutoniu extras din stocurile pe care ţara le-a acumulat în anii '90.

O bombă cu uraniu puternic îmbogăţit ar spori îngrijorarea privind cooperarea dintre Coreea de Nord şi Iran. Iranul, care a semnat anul trecut acorduri de cooperare tehnică şi ştiinţifică cu Phenianul, lucrează la tehnologia pe bază de uraniu.




×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close