Antena 3 CNN Externe Secretele unui "dictator". The Guardian publică mii de emailuri personale ale conducătorului Siriei

Secretele unui "dictator". The Guardian publică mii de emailuri personale ale conducătorului Siriei

Secretele unui "dictator". The Guardian publică mii de emailuri personale ale conducătorului Siriei
de O.P.    |    15 Mar 2012   •   12:52

Cotidianul britanic The Guardian a publicat în ediţia de miercuri e-mail-uri prezentate ca fiind scrise sau primite de Bashar al-Assad şi ajunse ulterior la opozanţi, menite să arate că preşedintele sirian a primit "consiliere de la Iran" în privinţa reprimării mişcării de contestare, relatează AFP.
  
În ediţia online, publicaţia britanică recunoaşte că "este imposibil de îndepărtat în totalitate posibilitatea (existenţei) unor falsuri" între aceste 3.000 de e-mailuri, dar precizează că a procedat la verificări care o fac să creadă în autenticitatea lor.
  
Potrivit The Guardian, aceste e-mail-uri au fost trimise sau primite de preşedintele sirian Bashar al-Assad şi de soţia sa Asma de la sfârşitul lui martie 2011 şi până în februarie 2012, după care au ajuns în posesia unei "surse din opoziţia siriană".
  
Aceste e-mail-uri arată, potrivit ziarului, că preşedintele sirian a primit consiliere din partea Iranului sau a unor persoane cu legături de această ţară. Ele sugerează o ofertă de exil din partea Qatarului adresată cuplului prezidenţial sirian şi ilustează stilul de viaţă luxos al cuplului al-Assad.
  
Într-unul dintre e-mail-uri, reprodus şi tradus în engleză, un bărbat prezentat drept consilierul pentru comunicare al lui Bashar al-Assad îi face recomandări preşedintelui înainte de susţinerea unui discurs, în decembrie, precizând că recomandările sale se bazează pe "consultări cu un mare număr de persoane", inclusiv "consilierul politic al ambasadorului iranian".
  
Acest memorandum îi recomandă preşedintelui să utilizeze un "limbaj puternic şi violent", să îşi exprime aprecierea faţă de susţinerea "ţărilor prietene" şi apreciază că regimul ar trebui să "divulge mai multe informaţii cu privire la capacităţile (sale) militare", cu scopul de a descuraja opozanţii.
  
Un alt e-mail, provenind aparent de la Khaled al-Ahmed, prezentat ca fiind consilierul lui Bashar al-Assad pentru operaţiuni în oraşele rebele Homs şi Idleb, îl incită pe preşedinte să îşi "consolideze politica de securitate cu scopul restaurării controlului şi autorităţii statului".
   De asemenea, consilierul îl avertizează pe preşedintele sirian că jurnalişti europeni "au pătruns în zonă, traversând frontiera libaneză ilegal".
  
Un alt e-mail, prezentat ca provenind de la Mayassa al-Thani, fiica emirului Qatarului, sugerează cuplului prezidenţial sirian o propunere de exilare:"Eu cred sincer că este un moment bun pentru a pleca şi a reîncepe o viaţă normală. Sunt sigură că aveţi multe locuri unde puteţi merge, inclusiv la Doha", se arată în acest mesaj aparent destinat Asmei al-Assad.



×
Subiecte în articol: Bashar Al Assad
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close