Antena 3 CNN Externe Secretul impus acuzaţilor în atentatele de la 11 septembrie va fi decis mâine la Guantanamo

Secretul impus acuzaţilor în atentatele de la 11 septembrie va fi decis mâine la Guantanamo

Secretul impus acuzaţilor în atentatele de la 11 septembrie va fi decis mâine la Guantanamo
Sursa foto: Foto: jesus-is-savior.com
15 Oct 2012   •   22:41

Acuzaţii în atentatul de la 11 septembrie vor compărea luni în faţa justiţie militare de excepţie de la Guantanamo, scrie Mediafax.

Curtea trebuie să stabilească dacă secretul care planează asupra declaraţiilor lor, referitor la torturile pe care susţin că le-au suportat, trebuie ridicat.

Organizatorul autoproclamat al atentatelor din 11 septembrie 2001, pakistanezul Khaled Sheikh Mohammed, alias KSM, şi cei patru coacuzaţi vor compărea la baza americană Guantanamo pentru prima dată de la punerea lor sub acuzare în mai.

În cadrul acestei noi audieri, care va dura cinci zile, judecătorul militar James Pohl va trebui să stabilească dacă supune secretului toate declaraţiile lor în numele securităţii naţionale, aşa cum cere administraţia, sau dacă asigură publicitatea şi transparenţa dezbaterilor aşa cum cere apărarea, susţinută de 14 mass-media şi o asociaţie de apărare a libertăţilor civile.

Înainte de transferul lor la Guantanamo în 2006, pakistanezul Khaled Sheikh Mohammed, alias KSM, care a revendicat "de la A la Z" atacurile din 2001, şi cei patru acoliţi ai săi au fost încarceraţi în închisori secrete ale CIA unde este de notorietate publică faptul că au fost torturaţi.

În opinia lui James Connell, apărător civil al pakistanezului Ammar al-Baluchi, un nepot al lui KSM, este evident că cenzura pe care administraţia vrea să o impună arată că aceasta este pusă în dificultate de erorile pe care le-a făcut, timp de patru ani şi jumătate în care acuzaţii au fost deţinuţi în secret în "găurile negre" ale CIA.

Ca dovadă, audierea va începe printr-o şedinţă cu uşile închise, crede avocatul, care subliniază că "administraţia nu este proprietara vocii celor care au fost închişi".

×
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close