Antena 3 CNN Externe Șeful diplomației UE avertizează: ”Europa este în pericol!” Este propusă o doctrină militară

Șeful diplomației UE avertizează: ”Europa este în pericol!” Este propusă o doctrină militară

”Europa este în pericol!”, a avertizat șeful diplomației UE. Acesta a propus adoptarea unei doctrine militare la nivelul blocului european.

Șeful diplomației UE avertizează: ”Europa este în pericol!” Este propusă o doctrină militară
Sursa foto: Hepta.ro
de Cerasela Stafie    |    10 Noi 2021   •   19:59

Șeful politicii externe a Uniunii Europene a avertizat țările membre că trebuie să se pună de acord în privința unei doctrine ambițioase, ca bază pentru acțiuni militare comune în străinătate. Acesta ar trebui să includă și o o forță de criză dislocabilă.

Josep Borrell a declarat că a realizat o schiță a „Busolei strategice” – cel mai apropiat lucru pe care UE l-ar putea avea de o doctrină militară și asemănătoare „Conceptului strategic” al NATO, care stabilește obiectivele alianței, acest lucru fiind crucial pentru securitate.

”Europa este în pericol”, a spus Borrell în prefața documentului complet de strategie, care a fost trimis celor 27 de state ale UE pentru dezbatere. ”Trebuie să fim capabili de o implementare rapidă”, le-a mai spus el reporterilor, potrivit Reuters.

Una dintre idei este formarea unei forțe de criză a UE de 5.000 de oameni, a spus Borrell. Totuși, el a subliniat că alianța NATO, condusă de SUA, deține principala responsabilitate pentru apărarea Europei.

Miniștrii de externe și ai Apărării din Uniunea Europeană vor discuta problema luni, cu scopul de a conveni asupra unui document politic în luna martie.

„Toate amenințările cu care ne confruntăm se intensifică, iar capacitatea statelor membre individuale de a face față este insuficientă și în scădere”, a mai explicat Borrell în prefața proiectului.

În timp ce țările europene au soldați foarte pregătiți și putere cibernetică, navală și aeriană, resursele sunt împărțite în 27 de armate, iar misiunile de pregărire și asistență ale UE sunt de dimensiuni modeste.

De asemenea, statelor membre le lipsesc capacitățile logistice, de comandă și control ale Statelor Unite și nu se pot compara nici din punctul de vedere al colectării de informații.

×
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close