Antena 3 CNN Externe Șeful NATO îi dă replica lui Zelenski, după ce acesta a cerut în iulie o decizie privind aderarea Ucrainei la alianța militară

Șeful NATO îi dă replica lui Zelenski, după ce acesta a cerut în iulie o decizie privind aderarea Ucrainei la alianța militară

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că se așteaptă ca membrii alianței să se pună de acord asupra unui "program multi-anual" pentru a ajuta Ucraina în dorința sa de a se alătura organizației militare.

Șeful NATO îi dă replica lui Zelenski, după ce acesta a cerut în iulie o decizie privind aderarea Ucrainei la alianța militară
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Mai 2023   •   15:02

El a arătat, însă, că "nu are niciun sens discuția despre când și cum poate să intre Ucraina în NATO" dacă această țară nu învinge, "ca națiune independentă și suverană în Europa", în războiul declanșat de Rusia.

Stoltenberg s-a referit la deciziile care se vor lua la summit-ul NATO de la Vilnius, pe 11 și 12 iulie.

"Atunci când se vor întâlni în luna iulie, aliații vor transmite un mesaj foarte clar de susținere a Ucrainei, iar acest lucru se va manifesta în mai multe moduri diferite.

Citește și: Jens Stoltenberg: ”Aliații NATO au livrat Ucrainei aproape toate vehiculele de luptă promise”

Mă aștept, de asemenea, să convenim asupra unui program multi-anual pentru Ucraina, în cadrul căruia vom lucra la modul în care vom ajuta țara să treacă de la standardele, doctrinele și echipamentele din epoca sovietică la doctrinele și echipamentele standard ale NATO și să devină pe deplin inter-operabilă cu NATO (...)

În plus, cred cu tărie că toți aliații vor declara că sarcina cea mai urgentă acum este să se asigure că Ucraina va învinge, că președintele Putin nu câștigă acest război.

Jens Stoltenberg: "Are sens să discutăm de aderarea Ucrainei la NATO doar dacă Ucraina învinge Rusia"

Pentru că doar dacă învinge, ca națiune independentă și suverană în Europa, are sens să discutăm când și cum poate deveni Ucraina membră a alianței", a spus Stoltenberg.

Mai devreme în cursul zilei de luni, presa internațională a consemnat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut statelor NATO să adopte, cu ocazia summit-ului de la Vilnius, din luna iulie, "o decizie politică" în ceea ce privește aderarea țării sale la alianța militară.

"Este timpul să eliminăm cea mai mare incertitudine în materie de securitate din Europa - și anume, să aprobăm o decizie politică pozitivă privind aderarea la NATO. Acest lucru merită făcut la summit-ul din iulie. Acesta va fi un semnal oportun", a spus Zelenski într-o intervenție video în cadrul evenimentului de la Copenhaga.

×
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close