Antena 3 CNN Externe Șeful ONU, profund îngrijorat de criza de la granița Ucrainei. Vrea rezolvarea conflictului pe cale diplomatică

Șeful ONU, profund îngrijorat de criza de la granița Ucrainei. Vrea rezolvarea conflictului pe cale diplomatică

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat luni că este profund îngrijorat de tensiunile crescute asupra Ucrainei și de ”speculațiile sporite” cu privire la un conflict militar. El a îndemnat liderii lumii să intensifice diplomația pentru a calma situația.

Șeful ONU, profund îngrijorat de criza de la granița Ucrainei. Vrea rezolvarea conflictului pe cale diplomatică
Sursa foto: Hepta.ro
de Cerasela Stafie    |    14 Feb 2022   •   23:54

”Pur și simplu nu putem accepta nici măcar posibilitatea unei astfel de confruntări dezastruoase”, a spus Guterres reporterilor după prânzul cu ambasadorii Consiliului de Securitate al ONU.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a declarat luni că i s-a transmis că miercuri ar putea fi ziua unei invazii ruse. Rusia a sugerat că este dispusă să continue să vorbească cu Occidentul pentru a încerca să dezamorseze criza de securitate, în timp ce Statele Unite au spus că Moscova își sporește capacitățile militare.

"Acum este momentul să dezamorsăm tensiunile și să oprim escaladarea acțiunilor pe teren. Nu există loc pentru retorica aprinsă. Declarațiile publice ar trebui să aibă ca scop reducerea tensiunilor, nu să le aprindă", a spus Guterres, potrivit Reuters.

Luni mai devreme, Guterres a vorbit separat cu miniștrii de externe ai Rusiei și Ucrainei și le-a spus reporterilor că va rămâne ”pe deplin angajat în orele și zilele următoare”.

Carta ONU cere tuturor statelor membre ”să se abțină în relațiile lor internaționale de la amenințarea sau utilizarea forței împotriva integrității teritoriale sau a independenței politice a oricărui stat”, a precizat șeful ONU.

”Abandonarea diplomației pentru confruntare nu este un pas peste o linie, este un salt peste o stâncă”, a spus Guterres. ”Pe scurt, apelul meu este următorul: Nu eșuați în cauza păcii”.

Organizația Națiunilor Unite nu intenționează să evacueze sau să mute din Ucraina niciunul dintre cei peste 1.600 de angajați ai săi - dintre care 220 sunt angajați străini și peste 1.400 sunt ucraineni - a declarat luni purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

×
Subiecte în articol: Antonio Guterres invazie
Parteneri
Incendiu puternic în cartierul Aviației din București
x close