Antena 3 CNN Externe Șeful securității talibanilor în Kabul este un terorist vânat de SUA

Șeful securității talibanilor în Kabul este un terorist vânat de SUA

SUA a oferit o recompensă de 5 milioane de dolari pentru capturarea lui Khalil Ur-Rahman Haqqani. Acum el este auto-proclamatul șef al securității din Kabul.

Șeful securității talibanilor în Kabul este un terorist vânat de SUA
Sursa foto: Facebook/ NBC News
de Alexandra Ionescu    |    26 Aug 2021   •   21:44

Auto-proclamatul șef al securității din Kabul este un bărbat care a fost considerat terorist de către guvernul SUA în urmă cu 10 ani, și pe capul căruia s-a pus o recompensă de 5 milioane de dolari.

Khalil Ur-Rahman Haqqani a spus într-un interviu pentru al Jazeera că talibanii lucrează să restaureze ordinea în Afganistan.

”Dacă putem învinge o super-putere, atunci, evident putem asigura protecția poporului afgan”.

Aceste asigurări nu mai au nicio valoare acum, după cele 2 explozii de astăzi de la aeroportul din Kabul, explozii ce au generat numeroase victime atât în rândul personalului SUA cât și în rândul afganilor.

Oficialii americani suspectează că ISIS-K, o grupare rivală al talibanilor, a orchestrat atacurile.

Și acum apar îndoieli, dacă înainte nu existau, despre abilitatea talibanilor de a proteja capitala.

În încercarea de a recâștiga Afganistanul, talibanii au înrăutățit lucrurile, eliberând prizonier după prizonier.

Doi lideri talibani au declarat într-un interviu că cea mai mare reușită a lor a fost că ”am eliberat mii de prizonieri, printre care comandanți ai Statului Islamic, experți în fabricarea bombelor”.

Gruparea talibană nu a fost considerată niciodată de guvernul SUA ca organizație teroristă, dar rețeaua lui Haqqani, care avea legături strânse cu al Qaeda și pakistanezii, era de mult pe lista neagră.

Rețeaua lui Haqqani, care funcționa ca o familie criminală, a fost blamată pentru răpirea a multor cetățeni americani pentru răscumpărare.

Khalil Haqqani a fost șeful operațiunilor, a spus Doug London, care a ocondus brigada antiterorism din Afganistan până în 2018. În acest rol, Haqqani a aprobat atentatete sinucigașe împotriva forțelor SUA și civililor afgani, potrivit NBC News.

De asemenea el a fost partenerul CIA când agenția antrena precursorii talibanilor în lupta împotriva invaziei sovietice.

A fost desemnat terorist de guvernul SUA în 2011.

Departamentul de stat a declarat atunci că ”Haqqani a lucrat pentru al Qaeda”.

Loviturile cu dronă ale CIA din Pakistan i-au vânat de nenumărate ori pe soldații lui Haqqani.

În 2011, amiralul Mike Mullen a spus congresului că rețeaua Haqqani era bijuteria  de pe coroana ISI (principalul serviciu de inteligență pakistanez).

 

 

 

×
Subiecte în articol: Afganistan Kabul talibani terorist
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close