Antena 3 CNN Externe Șeful serviciilor secrete franceze, demis pentru că nu a prezis războiul dintre Rusia și Ucraina

Șeful serviciilor secrete franceze, demis pentru că nu a prezis războiul dintre Rusia și Ucraina

Șeful serviciilor de informații militare franceze, generalul Eric Vidaud, își pierde locul de muncă după ce nu a reușit să prezică războiul Rusiei în Ucraina.

Șeful serviciilor secrete franceze, demis pentru că nu a prezis războiul dintre Rusia și Ucraina
Sursa foto: Twitter/ VALLÉE Jean-Claude
de Cerasela Stafie    |    31 Mar 2022   •   17:09

La șapte luni după ce a preluat acest rol, potrivit unui raport, a fost acuzat de ”informații inadecvate” și ”lipsa de stăpânire a subiectelor”.

SUA au apreciat corect, că Rusia plănuia o invazie pe scară largă, în timp ce Franța a concluzionat că este puțin probabil. Generalul Vidaud a fost acuzat pentru asta de șeful militar al Franței, potrivit unei surse, scrie BBC.

Totuși, sursa militară a declarat agenției de presă AFP că sarcina lui era să furnizeze ”informații militare privind operațiuni, nu cu premeditare”. Întrucât serviciul general Vidaud a concluzionat că Rusia are mijloacele de a invada Ucraina, sursa a spus că ”ceea ce s-a întâmplat îi dă dreptate”.

Când a fost contactat de BBC, un purtător de cuvânt al armatei a declarat că șeful forțelor armate franceze, generalul Thierry Burkhard, nu are niciun comentariu de făcut. Cu toate acestea, la începutul lunii martie, generalul Burkhard a recunoscut că serviciile de informații franceze nu au fost la nivelul celorr din SUA sau Marea Britanie, care au mediatizat masiv astfel de informații, pentru a pune presiune asupra lui Vladimir Putin.

”Americanii au spus că rușii vor ataca, au avut dreptate. Serviciile noastre au crezut în schimb că costul cuceririi Ucrainei ar fi fost monstruos, iar rușii aveau alte opțiuni” pentru a doborî guvernul ucrainean, a declarat el pentru ziarul Le Monde.

Interpretarea greșită de către Franța a președintelui Putin a fost cu atât mai jenantă cu cât președintele Emmanuel Macron a vorbit regulat cu liderul rus în zilele premergătoare invaziei din 24 februarie.

Profesorul Alexandre Papaemmanuel, specialist în informații, a declarat pentru AFP că este prea ușor să dai vina pe informații militare pentru eșec, care aparține întregii comunități de informații din Franța. Generalul Vidaud, fostul comandant al forțelor speciale din Franța, pare să fi fost demis și din alte motive.

La câteva săptămâni după ce a preluat conducerea informațiilor militare, serviciul său a fost criticat atunci când Australia a renunțat la un contract submarin de mai multe miliarde de dolari cu Franța în favoarea unui pact de securitate cu SUA și Marea Britanie. Pactul Aukus a apărut din senin în Franța și a provocat o dispută diplomatică.

×
Parteneri
Nouă metodă de înșelătorie în România în numele ministrului Energiei
x close