Antena 3 CNN Externe Șeful spionajului rus spune că SUA și Polonia complotează pentru divizarea Ucrainei

Șeful spionajului rus spune că SUA și Polonia complotează pentru divizarea Ucrainei

Șeful spionajului Rusiei a spus că Statele Unite și Polonia complotează pentru a obține o sferă de influență în Ucraina. Este cel mai puternic semnal de la Moscova că războiul s-ar putea încheia cu împărțirea forțată a Ucrainei între Occident și Rusia.

Șeful spionajului rus spune că SUA și Polonia complotează pentru divizarea Ucrainei
Sursa foto: Hepta.ro
de Cerasela Stafie    |    28 Apr 2022   •   17:31

Serghei Naryshkin, șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR), a declarat că deține informații nepublicate cum că Statele Unite și Polonia, aliați NATO, complotează pentru a restabili controlul polonez asupra unei părți din vestul Ucrainei.

”Conform informațiilor primite de Serviciul de Informații Externe al Rusiei, Washingtonul și Varșovia lucrează la planuri de stabilire a controlului politic și militar strict al Poloniei asupra posesiunilor sale istorice din Ucraina”, a spus Naryshkin într-un comunicat publicat de SVR, scrie Reuters.

Polonia a condus unele teritorii care acum fac parte din Ucraina în diferite momente în trecut, cel mai recent între cele două războaie mondiale. Vestul Ucrainei, inclusiv orașul Liov, au fost absorbite de Uniunea Sovietică la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

SVR a spus că Statele Unite discută cu Polonia un plan conform căruia forțele poloneze de ”menținere a păcii”, fără mandat NATO, ar intra în părți din vestul Ucrainei, unde șansa unei confruntări cu forțele ruse este scăzută.

SVR, care după căderea Uniunii Sovietice din 1991 și-a asumat majoritatea responsabilităților de spionaj străine ale KGB-ului din epoca sovietică, nu și-a prezentat dovezile, iar Reuters nu a putut să le verifice. Ministerul polonez de externe nu a fost disponibil pentru a comenta afirmațiile lui Naryshkin de joi.

Polonia este unul dintre cei mai puternici susținători ai Ucrainei în rezistența sa în fața invaziei Rusiei, trimițând arme peste graniță și primind aproximativ trei milioane de refugiați ucraineni.

Un înalt deputat rus, senatorul Andrei Klimov, vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Consiliului Federației, a mai declarat joi că Polonia intenționează să stabilească controlul asupra unei părți a Ucrainei. Nu a prezentat nicio dovadă pentru a-și susține afirmația.

Unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui rus Vladimir Putin a declarat săptămâna aceasta că Ucraina se îndreaptă spre o divizare în mai multe state din cauza a ceea ce el a considerat ca o încercare a SUA de a folosi Kievul pentru a submina Rusia. 

 

×
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close