Antena 3 CNN Externe Şefa FMI este acuzată de CORUPŢIE. Procurorii francezi i-au percheziţionat casa

Şefa FMI este acuzată de CORUPŢIE. Procurorii francezi i-au percheziţionat casa

Şefa FMI este acuzată de CORUPŢIE. Procurorii francezi i-au percheziţionat casa
Sursa foto: Foto: Reuters
20 Mar 2013   •   14:53

Autorităţile franceze efectuează la această oră percheziţii în casa directorului FMI, Christine Lagarde, în căutarea de probe care să dovedească plata unuia dintre susţinătorii fostului preşedinte Sarkozy.

Surse din cadrul anchetatorilor spun că se investighează un caz de corupţie la nivel înalt. Lagarde este bănuită că a furnizat 1 milion de dolari unui susţinător al fostului preşedinte Sarkozy, bani a căror provenienţă este necunoscută.

Pe lângă acest milion necunoscut, şefa FMI este acuzată de complicitate la fals şi deturnare de fonduri publice, transmite Reuters.

Avocaţii lui Lagarde spun că acţiunea Procuraturii va scoate la iveală nevinovăţia clientei lor.

Autorităţile investighează o fraudă din timpul în care Lagarde era ministru de finanţe la Paris, perioadă în care a aprobat acordarea unui fond de 285 de milioane de euro afaceristului Bernard Tapie.

Lagarde este suspectată că a făcut Exces de putere şi abuz de funcţia exercitată prin semnarea unui asemenea sprijin financiar pentru mogulul francez.

Opoziţia socialistă a susţinut mereu că Tapie a fost recompensat în acest fel de guvernul lui Sarkozy, pentru susţinerea lui în campania electorală, din 2007.

Ancheta a început încă din luna ianuarie, când mai multe percheziţii au avut loc la reşedinţa lui Bernard Tapie şi a fostului şef de cabinet al lui Lagarde, Stephane Richard.

Christine Largarde şi-a declarat în tot acest timp nevinovăţia şi şi-a manifestat disponibilitatea de a coopera cu anchetatorii.
Ea şi-a asumat rolul de lider al FMI în 2011, după ce predecesorul său, Dominique Strauss-Kahn, a fost nevoit să demisioneze în urma unor acuzaţii de viol.

Fostul preşedinte francez, Nicolas Sarkozy, a avut şi el domiciliul percheziţionat în luna iulie a anului trecut, autorităţile căutând atunci dovezi privind donaţiile ilegale primite în timpul campaniei electorale din 2007.

Sarkozy a fost acuzat că a acceptat zeci de mii de euro de la Liliane Bettancourt, cea mai bogată femeie din Franţa şi deţinătoarea unei celebre companii de produse cosmetice.

Legislaţia franceză prevede ca orice donaţie electorală să nu depăşească 4600 de euro.

×
Subiecte în articol: FMI coruptie
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close