Şefii statisticii din Grecia, urmăriţi penal pentru că ar fi estimat prost deficitul bugetar pe 2009

de A.M.P    |    23 Ian 2013   •   21:18
Şefii statisticii din Grecia, urmăriţi penal pentru că ar fi estimat prost deficitul bugetar pe 2009 Foto:jhaines6.com
Andreas Georgiou şi cei doi oficiali Elstat sunt acuzaţi de subminarea interesului naţional prin "umflarea" deficitului bugetar pentru anul 2009, cifră care a fost utilizată drept referinţă în negocierea programelor de finanţare externă convenite cu UE şi FMI, potrivit CNBC.

Procurorii ar putea aduce şi acuzaţii de corupţie şi fals în declaraţii, a afirmat o sursă judiciară, precizând că cei trei statisticieni riscă pedepse de până la 10 ani de închisoare.

Cei trei oficiali Elstat au respins acuzaţiile.

Georgiou a dezminţit informaţiile apărute în presă conform cărora ar fi demisionat, dar a refuzat să comenteze în privinţa acuzaţiilor.

Procurorii specializaţi în infracţiuni financiare au început ancheta cu 15 luni în urmă, după ce un profesor de statistică a sesizat autorităţile că Georgiou şi echipa sa ar fi utilizat metode imprecise la ultima revizuire a deficitului bugetar pe 2009, când cifra a fost ridicată de la 12% la 15,8% din Produsul Intern Brut, nivel record în zona euro.

Profesorul Zoe Georganta a lansat acuzaţiile împotriva lui Georgiou după ce a fost concediată din consiliul de administraţie al Elstat de către ministrul Finanţelor Evangelos Venizelos.

Eurostat a acceptat fără rezerve estimarea de 15,8% din PIB pentru deficitul bugetar.

Guvernul elen a anunţat la sfârşitul anului 2009 că administraţia precedentă a dezinformat partenerii internaţionali şi opinia publică în privinţa evoluţiei deficitului bugetar şi datoriei de stat, în realitate mult mai ridicate decât nivelurile raportate oficial. Incidentul a declanşat criza datoriilor de stat din zona euro, ale cărei efecte s-au propagat în special în sudul continentului, provocând recesiune şi creşterea şomajului.


Parteneri
x close