Antena 3 CNN Externe Şeful AIEA se concentrează pe Israel

Şeful AIEA se concentrează pe Israel

Şeful AIEA se concentrează pe Israel
Sursa foto: Yukiya Amano
07 Mai 2010   •   03:46


Şeful organismului nuclear al ONU cere ajutor internaţional pentru a convinge Israelul să se alăture Tratatului de Nonproliferare, în cadrul unei iniţiative ce va pune presiune pe statul evreu să dezvăluie dimensiunea arsenalului său nuclear nerecunoscut.
Yukiya Amano cere într-o scrisoare miniştrilor de externe din cele 151 de state membre ale Organizaţiei Internaţionale pentru Energie Atomică să îşi împărtăşească viziunea despre cum să implementeze o rezoluţie care să ceară Israelului "să acceadă la Tratatul de Nonproliferare şi să deschidă unităţile sale nucleare inspecţiei AIEA?.
Lumea arabă şi-a intesificat critica la adresa Israelului, în cadrul conferinţei ONU de la New York. Statele ONU au folosit summitul de revizuire a Tratatului pentru a critica Israelul că nu îşi divulgă capacităţile nucleare şi refuză să semneze tratatul de nonproliferare.
Egipt a propus ca această conferinţă să sprijine un plan ce cere începerea, anul viitor, a unor negocieri pentru un Orient Mijlociu fără arme nucleare.
SUA a sprijinit ideea, deşi arăta că implementarea ei trebuie să aştepte progresul în procesul de pace din regiune. Punct susţinut şi de Israel.

Scrisoarea lui Amano vine la şapte luni după ce membrii AIEA au adoptat o rezoluţie care să critice direct Israelul pentru programul său nuclear, cu 49 de state din 110 naţiune prezente votând pentru document, 45 contra şi 16 abţineri.
Rezultatul a fost un regres nu numai pentru Israel, dar şi pentru Washington şi alte state ce au făcut lobby pentru continuarea practicii de 18 ani- dezbatere fără vot.

Rezoluţia "exprimă îngrijorare pentru capacităţile nucleare ale Israelului," şi făcea legătură între aceasta şi ameninţarea pusă de proliferarea armelor nucleare pentru securitatea şi stabilitatea în Orientul Mijlociu.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: AIEA arme nucleare
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close