Antena 3 CNN Externe Ieşirea din UE a Ungariei, susţinută de la nivel înalt

Ieşirea din UE a Ungariei, susţinută de la nivel înalt

Ieşirea din UE a Ungariei, susţinută de la nivel înalt
30 Iun 2016   •   18:23

Janos Lazar, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, a declarat joi că ar vota pentru ieşirea ţării sale din Uniunea Europeană ori s-ar abţine de la vot dacă Ungaria ar organiza vreodată un referendum pe această temă, precizând însă că guvernul de la Budapesta nu intenţionează să convoace o astfel de consultare, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Potrivit lui Janos Lazar, aceasta este opinia sa personală, nu a guvernului condus de Viktor Orban.

'Aceasta nu înseamnă că nu sunt un proeuropean, aceasta înseamnă că UE nu este echivalentă cu Europa (...) Uniunea Europeană de astăzi nu este capabilă să apere şi să reprezinte valorile şi interesele europene', le-a declarat Lazar jurnaliştilor într-un briefing de presă.

'Pentru a clarifica acest lucru, guvernul ungar nu intenţionează să includă subiectul pe agendă, nu are în plan să iniţieze un astfel de referendum, pentru că ţara a organizat un referendum valid în 2004, când a votat pentru a adera (la UE)', a explicat Janos Lazar.

Potrivit MTI, oficialul ungar a insistat că Budapesta îşi propune să rămână un aliat strategic al Marii Britanii, anunţând că guvernul va înfiinţa un grup de lucru ce se va ocupa cu gestionarea consecinţelor Brexit-ului.

Lazar a subliniat, de asemenea, necesitatea protejării drepturilor şi intereselor cetăţenilor ungari care lucrează în Marea Britanie, şi a cerut întărirea cooperării între statele Grupului de la Vişegrad (Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria) pentru ca interesele acestor cetăţeni să fie reprezentate mai eficient.

Şeful de cabinet al premierul Orban a mai ţinut să sublinieze că referendumul convocat pentru această toamnă cu privire la cote obligatorii de relocalizare de refugiaţi între statele UE nu poate fi considerat drept un vot împotriva Uniunii Europene. Referendumul va oferi însă un exemplu excelent de consultare a opiniei publice asupra unei teme de mare importanţă, a comentat Lazar.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Viktor Orban Brexit
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close