Antena 3 CNN Externe Şeful ONU cere abolirea armelor nucleare

Şeful ONU cere abolirea armelor nucleare

Şeful ONU cere abolirea armelor nucleare
Sursa foto: bani ki moon
07 Apr 2010   •   10:39

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, declara în cadrul unei vizite la fostul sit de testare nucleară sovietic că va presa puterile nucleare, la summitul de la Washington de săptămâna viitoare, să renunţe la toate armele lor atomice.
Şeful ONU arăta că există motive bune pentru a crede că scopul ONU va fi în cele din urmă atins, pe fondul optimismului declanşat de pactul de reducere a armelor strategice SUA- Rusia şi regândirea politicii nucleare a Washingtonului, pe care a lăudat-o.

Ban, aflat în turneu în Asia Centrală, a mers în vizită în Kazahstan la locul unde URSS a efectuat aproape 500 de teste nucleare în atmoferă şi subternae în perioada 1949 -1989.
Preşedintele kazah Nursultan Nazarbaev a închis situl în 1991, după prăbuşirea Uniunii Sovietice. A scăpat de peste 100 focoase nucleare din Kazahstan, iar ulterior aici a fost semnat un acord care făcea din Asia Centrală zonă liberă de arme nucleare.
"Acum avem un motiv bun să credem că promisiunea de la Semipalatinsk -- abolirea armelor nucleare- va deveni realitate," sublinia Ban. El a amintit că liderii rus şi american vor semna un pact, joi, ce va reduce şi mai mult arsenalul lor strategic.
Obama a anunţat în plus, marţi, o regândire a politicii nucleare americane, care prevede că SUA nu va dezvolta noi bombe atomice.
"La summitul de securitate nucleară de săptămâna viitoare... voi cere liderilor Federaţiei Ruse şi Statelor Unite, şi altor lideri de state nucleare, să abandoneze toate armele nucleare," a declarat acesta.
"Astăzi, la Semipalatinsk, cer tuturor statelor nucleare să urmeze exemplul Kazahstanului."

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: arme nucleare teste nucleare
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close