Antena 3 CNN Externe Şeful ONU sprijină crearea unui stat palestinian şi condamnă blocada asupra Gaza

Şeful ONU sprijină crearea unui stat palestinian şi condamnă blocada asupra Gaza

Şeful ONU sprijină crearea unui stat palestinian şi condamnă blocada asupra Gaza
Sursa foto: peres ki moon
22 Mar 2010   •   09:58

Comunitatea internaţională "sprijină cu tărie " eforturile palestiniene de construire a unui stat, declara şeful ONU, Ban Ki-moon,care a calificat activitatea de colonizare israeliană ca fiind ilegală.
El efectuează o vizită de două zile în teritoriile palestiniene şi Israel menită a relua negocierile de pace dintre cele două părţi.
Cu toate acestea, în pofida eforturilor internaţionale pentru pace, violenţele au continuat la faţa locului, înregistrându-se şi primele victime după izbucnirea săptămâna trecută a scandalului legat de colonii.
Trupele israeliene au împuşcat nu mai puţin de patru palestinieni în 24 de ore în urma ciocnirilor.
Ban a sosit în regiune la o zi după ce Cvartetul diplomatic pentru Orientul Mijlociu a cerut Israelului să oprească construcţiile în colonii şi celor două părţi să ajungă la un acord de pace până în 2012.
La conferinţa de presă cu Ban, preşedintele israelian Shimon Peres a salutat termenul limită: "dacă dorim să încheiem negocierile în doi ani trebuie să începem imediat" .
Palestinienii au fost de acord cu discuţii indirecte de pace pentru ca două zile mai târziu, Israel să dinamiteze aceste eforturi anunţând construcţia a 1600 de noi case în Ierusalimul arab.
Ban "a condamnat cu tărie " planul de construcţii. "Toate activităţile din colonii sunt ilegale oriunde în teritoriile ocupate, iar aceasta trebuie să înceteze," sublinia acesta.
De asemene, secretarul general al ONU aprecia că închiderea Fâşiei Gaza de către Israel este inacceptabilă.
Bani Ki-moon arăta că o continuare a acestui asediu "slăbeşte moderaţii şi încurajează extremiştii "şi comerţul ilegal.



"Discuţiile indirecte, propuse de SUA, sunt un pas spre discuţiile directem finale," aprecia Ban, care crede că aceasta este singura modalitate de rezolvare a conflictului.

"Ar trebui să ducă la stabilirea unui stat palestinian pe pământul ocupat de Israel în 1967, inclusiv Ierusalimul de Est" .

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Fasia Gaza colonii evreiesti
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close