Antena 3 CNN Externe Șeful Pentagonului recunoaște că a pus Statele Unite în pericol

Șeful Pentagonului recunoaște că a pus Statele Unite în pericol

Șeful Pentagonului recunoaște că a pus Statele Unite în pericol
17 Dec 2015   •   20:23

Secretarul american al apărării, Ashton Carter, a recunoscut joi că a comis o eroare utilizând 'ocazional' un cont personal de email pentru sarcini de serviciu, după instalarea sa în fruntea Pentagonului, în luna februarie, transmite AFP, citată de Agerpres.

'Ceea ce am făcut - şi nu ar fi trebuit să fac -, până acum câteva luni, a fost să-mi folosesc ocazional iPhone-ul pentru a trimite mesaje administrative, nu informaţii clasificate', a declarat Ash Carter, la postul de televiziune CBS News. 'Este o greşeală şi îmi aparţine în totalitate', a adăugat el, confirmând informaţiile publicate iniţial de cotidianul New York Times.

Utilizarea conturilor de email private, interzisă de regulile administraţiei americane, măreşte riscul ca ele să fie accesate de hackeri.

Aceste dezvăluiri intervin după scandalul utilizării de către Hillary Clinton, pe când când conducea diplomaţia americană (2009-2013), a unui cont privat de email în locul unuia guvernamental, ceea ce i-a adus actualei candidate la nominalizarea democrată în cursa pentru Casa Albă critici vehemente din partea adversarilor republicani.

De altfel, după dezvăluirile privindu-l pe Ashton Carter, senatorul republican John McCain, preşedintele comisiei senatoriale pentru forţele armate, a denunţat 'o eroare de judecată greu de imaginat'. Comisia a cerut copii ale emailurilor trimise din contul privat al ministrului şi 'va proceda la o verificare a lor pentru a se asigura că nu au fost compromise informaţii esenţiale', a declarat senatorul McCain, într-un comunicat.

Potrivit New York Times, care citează un responsabil al administraţiei Obama, secretarul general al Casei Albe, Denis McDonough, i-a solicitat explicaţii lui Ashton Carter cu privire la aceste mesaje.

Deşi aproape toţi oficialii guvernamentali folosesc ocazional un cont privat pentru activităţi profesionale, şeful Pentagonului ar fi apelat frecvent la această practică, spre îngrijorarea consilierilor săi, afirmă unul dintre cei care au deţinut o astfel de funcţie, citat de NYT.

Emailurile obţinute de NYT se referă la discuţii între şeful Pentagonului şi consilierii săi despre proiecte de legi, intervenţii televizate sau facturi de hotel.

'Secretarul Carter preferă să comunice prin telefon sau în persoană şi, ca mulţi dintre predecesorii săi, foloseşte rar emailurile în munca sa', a reacţionat Peter Cook, purtătorul de cuvânt al Pentagonului. În plus, 'fiecare email profesional primit în acest cont privat, cum ar fi o invitaţie la un eveniment sau o problemă administrativă, este copiat sau transferat în contul profesional, pentru a putea fi păstrat în arhiva federală', a adăugat Cook.

×
Subiecte în articol: Pentagon
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close