Antena 3 CNN Externe Şeful şi angajaţii Blackwater, acuzaţi de crimă şi ?uciderea irakienilor din plăcere?

Şeful şi angajaţii Blackwater, acuzaţi de crimă şi ?uciderea irakienilor din plăcere?

Şeful şi angajaţii Blackwater, acuzaţi de crimă şi ?uciderea irakienilor din plăcere?
Sursa foto: Erik Prince blackwater
06 Aug 2009   •   10:47

Doi foşti angajaţi ai Blackwater au acuzat acuzat compania privată de securitate şi pe fondatorul său că ucideau irakienii din plăcere, făceau trafic cu armament şi au înşelat Departamentul de Stat.
Bărbaţii, care au cerut să rămână anonimi, deoarece pretind că au fost ameninţaţi cu moartea, arătau că o persoană ce dorea să dea declaraţii contra firmei şi a fondatorului, Erik Prince, ?a fost ucisă în circumstanţe misterioase?.
Declaraţiile au fost făcute sub jurământ în cadrul unui proces din Virginia, deschis de rudele mai multor irakieni ucişi de gărzile Blackwater. Unul din foştii angajaţi susţine că şeful Blackwater ?se vede ca un cruciat creştin a cărui misiune este să elimine musulmanii şi credinţa islamică de pe glob?.
?În acest scop, Prince a desfăşurat intenţionat în Irak anumite persoane care au aceeaşi viziune, ştiind şi dorind ca aceşti oameni să profite de orice ocazie pentru a ucide irakieni?.
Cei doi foşti angajaţi ai companiei mai susţin că Blackwater a traficat arme în Irak ori în avioanele personale ale lui Prince, fie ascunse în bagaje sau mâncarea pentru câini.
De asemenea, unul dintre ei aminteşte câteva episoade în care angajaţi Blackwater au ucis sau rănit civili irakieni. Ei pretind că "deplasarea în Irak pentru a împuşca şi ucide irakieni era privită ca un sport sau un joc".
Blackwater, cu sediul în Carolina de Nord, a avut un contract de multe milioane de dolari pentru a proteja Ambasada americană din Bagdad şi oficiali americani.
Washington nu a mai reînnoit contractul după ce a expirat, în luna mai. Guvernul irakian a fost foarte critic la adresa Blackwater, urmare a unui incidet din septembrie 2007, când angajaţi ai companiei au ucis 17 civili, ceea ce a dăunat foarte mult imaginii companiilor private de securitate din Irak.
Blackwater de altfel a şi fost redenumită recent Xe.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: razboiul din Irak Irak
Parteneri
Răsturnare de situaţie în ultimul sondaj CURS pentru PMB
x close