Antena 3 CNN Externe Semnal de alarmă! Cea mai mică republică independentă din lume, pe cale de dispariţie din cauza încălzirii globale

Semnal de alarmă! Cea mai mică republică independentă din lume, pe cale de dispariţie din cauza încălzirii globale

Semnal de alarmă! Cea mai mică republică independentă din lume, pe cale de dispariţie din cauza încălzirii globale
Sursa foto: Foto: interstaff.com
05 Dec 2012   •   09:22

Nivelul tot mai ridicat al apelor oceanelor şi încălzirea globală reprezintă pericole reale pentru Nauru, cea mai mică republică independentă din lume, informează CNN.

"Înainte, schimbările climatice erau predictibile. Exista un sezon ploios şi unul uscat, an de an. Seceta era astfel sub control", spune Kieren Keke, ministru de externe al Republicii.

"Acum este altfel. Nu mai există o predictibilitate iar perioadele de secetă pot dura chiar şi ŞAPTE sau OPT ANI. Mai mult, furtunile sunt mult mai intense. Linia de coasă este erodată iar apa oceanului ajunge chiar la treptele locuinţelor", adaugă Keke, descriind astfel situaţia în care se află acum locuitorii acestei mici ţări insulare.



Kieren Keke conduce Alianţa Micilor State Insulare (Alliance of Small Island States - AOSIS) în cadrul conferinţei ONU privind schimbările climatice de la Doha, Quatar.

AOSIS duce o luptă aproape imposibilă cu giganţii poluatori, încercând să îi determine să îşi controleze noxele, nemaicontribuind astfel la încâlzirea globală.

Terenul secetos nu este singura problemă a problemă a locuitorilor din Nauru. În perioadele caniculare, care pot dura până la ani de zile, peştii, principala sursă de hrană, se îndepărtează tot mai mult de ţărmul cu ape calde, spre ape mai reci.

Nauru este cea mai mică ţară insulară din lume, are o formă ovală şi se află în vestul Oceanului Pacific, la 42 km sud de Ecuator. Având o suprafaţă de doar 21 km², ea este cea mai mică republică independentă şi singurul stat din lume fără o capitală desemnată oficial.



×
Subiecte în articol: Oceanul Pacific incalzirea globala seceta
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close