Semnal de alarmă din Uniunea Europeană: "Nu Donald Trump este problema, avem motive de îngrijorare mult mai grave"

de G.S.    |    14 Noi 2016   •   12:14
Semnal de alarmă din Uniunea Europeană: "Nu Donald Trump este problema, avem motive de îngrijorare mult mai grave"

Uniunea Europeană are motive de îngrijorare mult mai grave decât victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din Statele Unite, a declarat ministrul de externe polonez Witold Waszczykowski, după o reuniune informală cu omologii săi din UE desfăşurată duminică seară la Bruxelles, transmite luni AFP.

Polonia, Ungaria şi Marea Britanie au calificat drept prematură reuniunea convocată de şefa diplomaţiei europene Frederica Mogherini pentru a analiza situaţia relaţiilor dintre Bruxelles şi Washington după succesul lui Donald Trump în recentul scrutin prezidenţial din SUA.

''Am spus, în timpul acestei întâlniri, că Europa are multe probleme, dar nu cu America. Chiar dacă nu îl considerăm un înger pe Donald Trump, el nu este nici un copil cu probleme care să necesite discuţii speciale'', a explicat şeful diplomaţiei poloneze.

În opinia lui Waszczykowski, problemele Uniunii Europene constau în zona euro şi moneda comună, funcţionarea instituţiilor europene, ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar, conflictele din vecinătatea UE - în estul Ucrainei, Siria şi Libia - şi viitorul Parteneriatului Estic.

''De aceste probleme trebuie să ne ocupăm noi şi nu de alegerile din Statele Unite, o ţară cu o democraţie solidă. Preocuparea specială manifestată de UE cu privire la Statele Unite este puţin exagerată'', a adăugat oficialul polonez.

Mai mulţi miniştri au declinat invitaţia Federicăi Mogherini, printre care şeful diplomaţiei britanice Boris Johnson, care nu a văzut 'utilitatea' acestei reuniuni suplimentare, şi ministrul de externe francez Jean-Marc Ayrault, care şi-a motivat absenţa prin agenda sa încărcată.

Nici ministrul de externe ungar Peter Szijjarto nu a fost prezent la reuniunea informală de duminică de la Bruxelles, unde luni se reunesc toţi cei 28 de şefi ai diplomaţiilor statelor membre ale UE în cadrul Consiliului Afaceri Externe.

Sursă: Agerpres
x close