Antena 3 CNN Externe "Vedem semne foarte îngrijorătoare în Marea Neagră!", spune șeful CIA | Rusia a scufundat o navă cu rachete lansate de pe vasul de război "Ivanoveț"

"Vedem semne foarte îngrijorătoare în Marea Neagră!", spune șeful CIA | Rusia a scufundat o navă cu rachete lansate de pe vasul de război "Ivanoveț"

Rusia s-ar pregăti o operațiune sub steag fals în Marea Neagră.

"Vedem semne foarte îngrijorătoare în Marea Neagră!", spune șeful CIA | Rusia a scufundat o navă cu rachete lansate de pe vasul de război "Ivanoveț"
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Iul 2023   •   13:58

Perspectiva a fost menționată de directorul Agenției Centrale de Informații din SUA (CIA), William Burns.

Un avertisment anterior a venit din partea Consiliului Național de Securitate al Statelor Unite.

"Vedem anumite semne foarte îngrijorătoare, conform cărora rușii iau în considerare operațiuni sub steag fals pe care le-am evidențiat și în perioada premergătoare războiului. Cu alte cuvinte, modalități prin care ar putea efectua atacuri asupra navelor din Marea Neagră, dând apoi vina pe ucraineni", a declarat Burns la Forumul de securitate Aspen.

El nu a oferit detalii suplimentare.

Citește și: Radu Tudor: "Situație tensionată în Marea Neagră!" | Comunicatul Ministerului Apărării din Ucraina

Rusia a dezmințit, prin ambasadorul său în SUA, Anatoli Antonov, că s-ar pregăti de atacuri împotriva navelor civile în Marea Neagră.

"Sunt pure invenții și ar contrazice complet abordările noastre", a susținut Antonov.

Aceste evoluții vin în contextul în care Rusia a bombardat, pentru a patra noapte la rând, orașul portuar Odesa din sudul Ucrainei. În atacul din noaptea de joi spre vineri, loviturile rusești au distrus cantități importante de cereale depozitate. 

Moscova s-a suspendat, la începutul acestei săptămâni, din acordul cerealier la Marea Neagră, care permitea transportul grânelor ucrainene pe culoare maritime special desemnate. Rusia a anunțat ulterior că va considera drept țintă orice navă care se îndreaptă spre sau care pleacă din porturile ucrainene.

Anunțul Moscovei a fost urmat la o zi de un anunț similar al Kievului, care avertizează că navele care navighează spre porturile controlate de Rusia vor fi considerate suspecte că transportă încărcătură militară și vor fi tratate ca atare, "cu toate riscurile asociate", relatează CNN.

Rușii au scufundat un vas în nord-vestul Mării Negre

Marina militară rusă a efectuat un exercițiu cu muniție reală în nord-vestul Mării Negre, în cursul căruia a distrus o navă.

Anunțul a fost făcut de Ministerul Apărării de la Moscova, la câteva zile după ce Kremlinul a declarat că va considera drept potențiale ținte militare navele care călătoresc pe Marea Neagră spre porturile din Ucraina.

Flota Mării Negre "a efectuat tiruri cu rachete de croazieră anti-navă asupra vasului-țintă în poligonul de antrenament din partea de nord-vest a Mării Negre", a precizat ministerul rus într-un comunicat pe Telegram, citat de presa internațională.

"Nava-țintă a fost distrusă în urma atacului cu rachete", a adăugat instituția citată, menționând că rachetele anti-navă au fost lansate de vasul rus de război "Ivanoveţ".

Foto: imagine distribuită de Ministerul rus al Apărării.  O navă de război a Flotei ruse a Mării Negre lansează o rachetă în timp ce participă la exerciții navale, 23 iulie 2023

×
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close