Antena 3 CNN Externe Senatul Italiei acordă votul de încredere Guvernului Mario Draghi

Senatul Italiei acordă votul de încredere Guvernului Mario Draghi

Senatul Italiei a acordat, miercuri seară, votul de încredere Guvernului Mario Draghi, însă fără susţinerea Mişcării Cinci Stele şi a partidelor Liga şi Forza Italia, la finalul unor dezbateri tensionate şi imediat după plecarea premierului din Parlament.

Senatul Italiei acordă votul de încredere Guvernului Mario Draghi
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    20 Iul 2022   •   21:52

În favoarea menținerii în funcție a Guvernului Draghi au votat 95 de senatori, iar 38 s-au pronunțat împotrivă, informează cotidianul Corriere della Sera.

Votul de încredere s-a putut derula întrucât senatorii Mișcării Cinci Stele (M5S, stânga, populistă) au rămas în sală, pentru a contribui la cvorum, dar s-au abținut de la vot, potrivit cotidianului La Repubblica.

Senatorii din cadrul formațiunii de extremă-dreapta Liga, condusă de Matteo Salvini, și colegii lor din partidul Forza Italia (centru-dreapta), condus de fostul premier Silvio Berlusconi, au părăsit sala în momentul votului.

Înainte de hotărârea Mișcării Cinci Stele de a-și menține senatorii în aula parlamentară, președintele Senatului, Elisabetta Casellati, constatase lipsa cvorumului, iar premierul Mario Draghi plecase din sală. 

Premierul tehnocrat Mario Draghi a anunțat săptămâna trecută că va demisiona după ce Mișcarea Cinci Stele (M5S), principala forță a coaliției de uniune națională, a refuzat să participe la un vot de încredere în Parlament pe tema unor măsuri sociale.

La insistențele președintelui Sergio Mattarella, Mario Draghi a revenit în Parlament pentru a cere un vot de încredere. Însă Mario Draghi a decis să ceară vot de încredere în Parlament doar asupra unei rezoluții privind continuarea funcționării actualului Cabinet guvernamental, fără a accepta remanierea.

În acest context, formațiunile Liga (extremă-dreapta) și Forza Italia (centru-dreapta) au părăsit sala în momentul votului.

Votul de încredere din Senat permite Italiei să facă un pas spre evitarea alegerilor parlamentare anticipate, dar situația Guvernului Draghi rămâne fragilă și există riscul unor moțiuni de cenzură.

"Ceea ce s-a întâmplat este o nebunie, este Parlamentul împotriva Italiei", a comentat fostul premier Enrico Letta, liderul Partidului Democrat (centru-stânga), care continuă să susțină actualul guvern.

Mario Draghi se va deplasa joi la Palatul prezidenţial

Premierul Mario Draghi va avea o perioadă de analiză şi se va deplasa joi la Palatul prezidenţial pentru a avea consultări cu preşedintele Sergio Mattarella, anunţă Guvernul de la Roma, deşi unele surse declarau că premierul, care tocmai a obţinut încrederea Senatului, se află acum la consultări.

Mario Draghi va avea o perioadă de reflecţie şi se va deplasa joi la Palatul prezidenţial, după votul de încredere din Camera Deputaţilor, au comunicat oficiali guvernamentali citaţi de agenţia ANSA.

Anterior, surse citate de agenţia ANSA şi de publicaţiile Corriere della Sera şi La Repubblica afirmau că Mario Draghi se află la Palatul Quirinale, pentru discuţii cu preşedintele Sergio Mattarella.

 

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: Mario Draghi guvern Italia vot incredere
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close