Antena 3 CNN Externe Senatul rus adoptă o lege care deschide calea excluderii din alegeri a candidaturilor opoziţiei

Senatul rus adoptă o lege care deschide calea excluderii din alegeri a candidaturilor opoziţiei

Senatorii ruşi au adoptat miercuri un text de lege care interzice colaboratorilor organizaţiilor ”extremiste” să candideze în alegeri, o măsură denunţată de către opozişie, care o consideră un mijloc al puterii de a o neutraliza înaintea alegerilor legislative prevăzute în septembrie.

Senatul rus adoptă o lege care deschide calea excluderii din alegeri a candidaturilor opoziţiei
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    03 Iun 2021   •   09:40

Consiliul Federaţiei ruse (Camera înaltă a Parlamentului rus) a adoptat cu 146 de voturi ”pentru” această iniţiativă, validată deja de Duma de Stat.

Textul urmează să fie promulgat de către preşedintele Vladimir Putin pentru a intra în vigoare.

Persoanale declarate prin decizie a instanței ca făcând parte din organizații extremiste sau teroriste nu au voie să candideze la niciun fel de scrutin, potrivit noii legi.

Fondatorii și conducătorii acestor organizații au interdicție de participa la alegeri timp de cinci ani de la decizia instanței prin care organizația a fost interzisă sau desființată.

Membrii acestor organizații, precum și persoanele implicate în astfel de activități au interdicție timp de trei ani.

Actul normativ stabilește și criteriile prin care se determină implicarea persoanelor în activități ale organizațiilor extremiste sau teroriste. Astfel, nu sunt considerați extremiști doar cei care activează în astfel de organizații, ci și cei care și-au exprimat sprijinul pentru ele. Sprijinul poate fi exprimat printr-o declarație, chiar și online.

Această lege este denunţată de criticii Kramlinului ca vizând susţinătorii opozantului politic încarcerat Aleksei Navalnîi, în contextul în care parchetul a cerut justiţiei să claseze organizaţiile opozantului drept ”extremiste”, la fel ca pe formaţiunile ultranaţionaliste sau religioase.

Procuratura acuză mişcarea lui Navalnîi de faptul că încearcă să "destabilizeze situaţia socială" din Rusia, "sub acoperirea unor sloganuri liberale".

Opoziţia acuză puterea de faptul că încearcă ”să facă curăţenie” înaintea alegerilor legslative din septembrie, în contextul în care Partidul Rusia Unită al Kremlinului înregistrează o scădere în sondaje, din cauza unei stagnări economice şi unei serii de scandaluri de corupţie, potrivit France24.

Mai mullţi critici ai puterii ruse au fost vizaţi în cadrul unor percheziţii, în ultimele zile, iar doi dintre ei au fost arestaţi în cadrul unor anchete

Luni seara, Andrei Pivovarov, a fost arestat după ce a fost dat jos dintr-un avion care tocmai se pregătea să decoleze spre Varșovia, pe aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg. El a fost dus direct la Comitetul de Anchetă, au anunțat pe Twitter colaboratorii săi.

Pivovarov, un apropiat al fostului opozant rus Mihail Hodorkovski, a fost arestat pe motiv că ar fi încălcat în repetate rânduri legislația referitoare la „organizațiile indezirabile”, ceea ce i-ar putea aduce o pedeapsă cu 6 ani de închisoare.

Dmitri Gudkov, a fost reținut marți de polția din Rusia.

Poliția a făcut și percheziții la casa sa de la țară, de lângă Moscova, precum și la casele aliaților și rudelor sale.

"Nu știu care este motivul formal (pentru percheziții). Adevăratul este clar", a scris Dmitri Gudkov pe Telegram, înainte să fie reținut. El riscă până la cinci ani de închisoare dacă va fi condamnat.

×
Subiecte în articol: alegeri opozitie Senat
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close