Antena 3 CNN Externe Senatul SUA aprobă un buget de 770 miliarde de dolari destinat Pentagonului

Senatul SUA aprobă un buget de 770 miliarde de dolari destinat Pentagonului

Senatul Statelor Unite a aprobat, miercuri, un buget anual al Departamentului Apărării în valoare de 770 de miliarde de dolari, fiind prevăzute inclusiv fonduri pentru asistenţă militară destinată Ucrainei, în contextul tensiunilor cu Rusia, precum şi pentru contracararea Chinei.

Senatul SUA aprobă un buget de 770 miliarde de dolari destinat Pentagonului
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    15 Dec 2021   •   21:30

Legea de autorizare a finanţării pentru apărare (NDAA) prevede fonduri în valoare de 770 de miliarde de dolari, cu 25 de miliarde mai mult decât a cerut preşedintele Joseph Biden. Proiectul de buget a fost aprobat cu un raport de voturi de 89 la 10 în Senatul SUA, după aprobarea de către Camera Reprezentanţilor săptămâna trecută, potrivit agenţiei Reuters.

Bugetul apărării a fost suplimentat cu 5% faţă de cel de anul trecut, la finalul negocierilor intense între liderii Partidului Democrat şi cei ai Partidului Republican privind politicile de contracarare a Rusiei şi Chinei.

Planul bugetar prevede alocarea a 300 de milioane de dolari pentru Iniţiativa de Asistenţă pentru Securitate destinată Ucrainei, pe fondul tensiunilor cu Rusia. De asemenea, este prevăzută suma de patru miliarde de dolari pentru Iniţiativa de Apărare a Europei şi 150 de milioane de dolari pentru cooperarea în materie de securitate în zona Mării Baltice.

În scopul contracarării Chinei, planul bugetar prevede alocarea a 7,1 miliarde de dolari pentru Iniţiativa Descurajării militare în Pacific, iar Congresul SUA asumă angajamentul de a oferi finanţare Taiwanului, în caz de necesitate.

Pentagonul nu va putea achiziţiona echipamente militare fabricate cu produse obţinute prin muncă forţată prestată în regiunea chineză Xinjiang, informează Mediafax.

×
Subiecte în articol: SUA Pentagon buget Senat
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close