Antena 3 CNN Externe Senator american, cerere de anchetă pentru vânzarea CME către grupul PPF

Senator american, cerere de anchetă pentru vânzarea CME către grupul PPF

Senatorul republican Marco Rubio a cerut o anchetă în cazul vânzării Central European Media Enterpirses (CME) către PPF Group, un grup de investiţii deţinut de miliardarul ceh Petr Kellner.

Senator american, cerere de anchetă pentru vânzarea CME către grupul PPF
27 Feb 2020   •   19:55

Senatorul Rubio a trimis o scrisoare către Steven T Mnuchin, secretarul Departamentului de Justiţie al SUA, şi către William P. Barr, procurorul-general al SUA, în care a solicitat o anchetă din partea Comitetutului pentru Investiţii Străine în SUA pe motiv că ar 'ameninţa interesele naţionale ale SUA în relaţie cu Europa Centrală şi de Est, precum şi în relaţie cu China'.

Concret, CME (Central European Media Enterprises Ltd.) are ca proprietar majoritar compania americană AT&T, motiv pentru care senatorul a fost de părere că CME poate fi considerată o companie americană şi poate fi supusă unei evaluări din partea Comitetutului pentru Investiţii Străine în SUA.

AT&T a anunţat în luna octombrie a anului trecut că va vinde acţiunile deţinute la CME, într-o afacere evaluată la aproximatitv 2,1 miliarde de dolari.

Astfel, senatorul se teme că vânzarea CME ar putea afecta grav interesele Statelor Unite ale Americii.

Compania CME deţine televiziuni şi companii media în ţări precum Cehia, România, Bulgaria, Slovacia şi Slovenia. De departe, cele mai mari profituri au fost obţinute de CME din Cehia şi România.

Astăzi, acţionarii CME au votat pentru vânzarea companiei către PPF Group, notează reuters.com.

De asemenea, politicieni din Cehia, respectiv Lukáš Wagenknecht şi Jan Lipavský (Czech Pirate Party), au trimis scrisori către congresmenii americani prin care au cerut ca vânzarea CME către PPF Group să fie investigată.

"O astfel de achiziţie, prin care omul de afaceri Petr Kellner va obţine mai multe televiziuni, va creşte riscul potenţial de răspândire a propagandei chineze în Cechia şi alte ţări europene şi membre ale NATO", a declarat senatorul Lukáš Wagenknecht.

×
Parteneri
Tânăr dezbrăcat de jandarmi, pentru a fi verificat de droguri, în Mamaia
x close