Antena 3 CNN Externe Senatul american a adoptat un proiect de lege împotriva agresiunilor sexuale în armată

Senatul american a adoptat un proiect de lege împotriva agresiunilor sexuale în armată

Senatul american a adoptat un proiect de lege împotriva agresiunilor sexuale în armată
Sursa foto: foto: AGERPRRES
11 Mar 2014   •   12:12

Senatul american a adoptat luni în unanimitate un proiect de lege privind lupta împotriva agresiunilor sexuale în rândul militarilor, la o săptămână după ce a respins o reformă mai ambițioasă în legătură cu această problemă endemică din cadrul armatei, informează AGERPRES.

Textul a fost adoptat de toți cei 97 de senatori prezenți, un moment extrem de rar de acord între membrii republicani și cei democrați.

'Victims Protection Act', redactat de un fost procuror specializat în cazuri de agresiune sexuală, senatoarea Claire McCaskill, vizează limitarea puterii ierarhiei militare de a nu respecta decizia unui tribunal, de a asigura dreptul victimelor de a consulta un avocat independent de armată și de a face pasibilă cu urmărirea în justiție a oricărei încercări de răzbunare împotriva victimelor care au denunțat atacurile.

Proiectul de lege, care trebuie aprobat și de Camera Reprezentanților, ar trebui să 'permită tuturor victimelor violențelor sexuale comise în cadrul armatei să fie tratate cu demnitate și respect', a spus senatoarea republicană Kelly Ayotte. Dacă o astfel de lege este adoptată, un militar nu își va mai putea prezenta în fața unei Curți marțiale bilanțul său profesional pentru a-și pleda cauza. 'Chiar și un bun profesionist poate fi un agresor sexual', a estimat senatorul Carl Levin, un membru democrat al puternicei Comisii pentru Serviciile Armate din cadrul Senatului.

Pentagonul se confruntă cu o creștere a cazurilor de agresiune sexuală în rândurile armatei. Aproximativ 5.400 de cazuri au fost raportate în 2013, o creștere cu 60% față de anul precedent.



×
Subiecte în articol: Senatul american proiect de lege
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close