Antena 3 CNN Externe Separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei acuză Kievul că a deschis focul asupra lor. SUA au avertizat anterior că Moscova pregătește un pretext pentru invazie

Separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei acuză Kievul că a deschis focul asupra lor. SUA au avertizat anterior că Moscova pregătește un pretext pentru invazie

Separatiştii pro-ruși din estul Ucrainei au anunțat joi că forțele guvernamentale au deschis focul, pe teritoriul controlat de ei, de mai multe ori în ultimele 24 de ore. Ei au comunicat că încearcă să determine dacă tirurile au produs victime.

Separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei acuză Kievul că a deschis focul asupra lor. SUA au avertizat anterior că Moscova pregătește un pretext pentru invazie
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    17 Feb 2022   •   10:04

Acuzațiile separatiștilor au fost formulate într-o declarație emisă de reprezentanți ai autoproclamatei "Republici Populare Lugansk".

Documentul menționează că forțele ucrainene ar fi folosit mortiere, lansatoare de grenade și o mitralieră în patru incidente separate înregistrate joi.

''Forțele armate ale Ucrainei au încălcat cu cruzime regimul de încetare a focului, utilizând armament greu care, conform Acordurilor de la Minsk, ar trebui să fie retras'', arată declarația respectivă.

Kievul respinge acuzațiile separatiștilor

Armata ucraineană a respins acuzația insurgenților, susținând că, de fapt, aceștia sunt cei care încalcă încetarea focului.

''În pofida faptului că asupra pozițiilor noastre s-a tras cu arme interzise, printre care artilerie de calibrul 122 mm, trupele ucrainene nu au ripostat'', a declarat telefonic, pentru Reuters, un ofițer de presă al forțelor militare ucrainene.

Deocamdată nu este clar cât de grave au fost incidentele şi nu există, încă, o reacție din partea Organizației pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), for care monitorizează situația din estul Ucrainei, dar care şi-a retras unii observatori din zonă în ultimele zile.

Astfel de incidente au fost numeroase în ultimii opt ani, însă cel invocat de separatiști vine după ce Rusia a concentrat peste 100.000 de militari în apropiere de frontiera ucraineană şi cere ca NATO să se angajeze că nu va accepta Ucraina ca stat membru.

SUA au avertizat, miercuri, asupra unei operațiuni "false flag"

Occidentul a amenințat Rusia cu noi sancțiuni dacă aceasta atacă Ucraina, dar Moscova neagă că are vreo intenție de invazie.

Recent, serviciile de informații ale SUA au afirmat că Rusia ar putea fabrica un pretext pentru a invada Ucraina, între altele, prin difuzarea unor înregistrări video care ar arăta un atac înscenat.

De asemenea, avertismentul unei operațiuni "false flag" (în care rușii ar înscena un atac, pentru a da vina pe ucraineni), a fost reiterat, miercuri, de un oficial de rang înalt de la Washington, în contextul în care SUA acuză Rusia că, în ciuda declarațiilor privind retragerea de trupe, ar fi mobilizat încă 7.000 de soldați la frontiera cu Ucraina.

×
Subiecte în articol: separatisti Ucraina
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close