Antena 3 Externe A murit disidentul rus care a semnat manifestul "Putin trebuie să plece"

A murit disidentul rus care a semnat manifestul "Putin trebuie să plece"

de Redacția Antena 3    |    09 Aug 2021   •   13:23
A murit disidentul rus care a semnat manifestul "Putin trebuie să plece"
Sursa foto: wikipedia

Serghei Kovaliov, reputat activist rus pentru drepturile omului, disident și fost deținut politic în epoca sovietică, a încetat din viață la Moscova.

Kovaliov avea 91 de ani.

Fiul său, Ivan, a făcut anunțul public într-o postare pe Facebook. El a precizat că tatăl său a murit în somn.

Serghei Kovaliov a fost arestat în 1974 pentru activismul său în favoarea drepturilor omului și condamnat la peste șapte ani de închisoare.

După eliberare, a petrecut trei ani în exil intern și a primit abia în 1987 dreptul de a se reîntoarce la Moscova.

În anii '90, Kovaliov a devenit membru fondator și co-președinte al Centrului Memorial pentru Drepturile Omului din Moscova.

A fost ales în Sovietul Suprem rus și a prezidat Comitetul parlamentar rus pentru Drepturile Omului, fiind autor al Declarației din 1991 asupra drepturilor omului și cetățeanului.

În 1991, el a inițiat o lege privind reabilitarea victimelor represiunii politice sovietice.

Din 1993 până în 2003, Serghei Kovaliov a fost membru al Camerei inferioare a parlamentului rus, Duma de Stat.

În perioada 1994-1995 a fost primul Avocat al drepturilor omului (Ombudsman) din Rusia.

A criticat deschis regimul Putin pentru înrăutățirea situației drepturilor omului în țară.

Pe măsură ce Putin a concentrat mai multă putere în mâinile sale, Kovaliov a criticat creșterea centralizării statului în jurul președinției.

În martie 2010, Serghei Kovaliov a fost unul dintre cei mai proeminenți semnatari ai unui apel deschis intitulat "Putin trebuie să plece", care a adunat de atunci peste 150.000 de semnături.

În 2008, s-a opus intervenției militare a Rusiei în Georgia și recunoașterii de către Moscova a regiunilor separatiste din Abhazia și Osetia de Sud.

Kovaliov s-a pronunțat, de asemenea, împotriva anexării din 2014 de către Moscova a regiunii ucrainene Crimeea și a sprijinului militar, politic și economic dat de Rusia separatiștilor din estul Ucrainei.

În ultimii ani, Kovaliov s-a retras din viața publică, deși a comentat ocazional asupra evenimentelor care îl preocupau.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close