Antena 3 CNN Externe Serghei Lavrov s-a dezlănțuit la adresa SUA și NATO: "Să nu mai spuneți că nu participați la război!" | Condiția Moscovei pentru a reveni la masa negocierilor

Serghei Lavrov s-a dezlănțuit la adresa SUA și NATO: "Să nu mai spuneți că nu participați la război!" | Condiția Moscovei pentru a reveni la masa negocierilor

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a lansat, joi, o serie de atacuri la adresa Occidentului, NATO şi SUA, vizându-l, între alții, și pe papa Francisc.

Serghei Lavrov s-a dezlănțuit la adresa SUA și NATO: "Să nu mai spuneți că nu participați la război!" | Condiția Moscovei pentru a reveni la masa negocierilor
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Dec 2022   •   14:14

Într-o conferință de presă desfășurată la Moscova, Lavrov a susținut că Statele Unite au creat din Ucraina o amenințare existențială la adresa Rusiei.

El a reluat mai vechea poziție a Kremlinului, conform căreia SUA și NATO sunt participante directe în războiul din Ucraina, pentru că furnizează arme Kievului şi oferă pregătire militară pe teritoriile lor.

Ministrul rus de Externe a prezentat justificarea Moscovei pentru atacurile asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, care au lăsat fără electricitate și căldură milioane de civili.

Lavrov: "Dezactivăm infrastructura care permite Occidentului să furnizeze arme care ucid ruși"

"Noi dezactivăm instalațiile energetice care permit Occidentului să pompeze arme letale în Ucraina și să ucidă ruși. Așa că nu mai spuneți că SUA și NATO nu sunt participanți la acest război. Voi (SUA și NATO) participați în mod direct. Nu doar cu furnizarea de armament, ci și cu pregătirea personalului militar. Voi antrenați militari (ucraineni) pe teritoriul vostru", a acuzat Lavrov, potrivit presei internaționale.

Însă, potrivit ministrului rus, Moscova "este gata să asculte" dacă cineva vrea să poarte negocieri cu privire la Ucraina.

El a respins drept "absurde" acuzațiile Ucrainei potrivit cărora Rusia dorește negocieri pentru a câștiga timp să se regrupeze și să-și refacă forțele armate.

Lavrov: "Rusia revine la negocieri dacă Occidentul reconsideră retragerea NATO pe poziții anterioare anului 1997"

Lavrov a indicat și situația în care Rusia ar fi dispusă să revină la masa negocierilor cu Occidentul: dacă statele vestice își schimbă punctul de vedere cu privire la propunerile de securitate prezentate de Moscova în decembrie anul trecut.

Acestea obligă, între altele, la retragerea NATO din estul Europei pe poziții anterioare anului 1997.

Lavrov a mai acuzat NATO că intensifică tensiunile în apropierea Chinei într-un mod care presupune un risc pentru Rusia și că "încearcă să târască India" în ceea ce el a numit "o alianță anti-rusă și anti-chineză".

Nu în ultimul rând, ministrul rus l-a acuzat pe papa Francisc de comentarii "necreștinești și greu de înțeles".

Șeful diplomației ruse a reacționat astfel la un interviu în care liderul de la Vatican s-a referit la cruzimea forțelor de invazie și a estimat că "în general, poate că cei mai cruzi sunt cei din Rusia, dar care nu sunt de tradiție rusă, precum cecenii, buriaţii şi așa mai departe". 

×
Subiecte în articol: Serghei Lavrov SUA NATO China India razboi
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close