Antena 3 CNN Externe Ce a făcut Serghei Lavrov, după ce liderii G20 au cerut Rusiei să înceteze războiul din Ucraina

Ce a făcut Serghei Lavrov, după ce liderii G20 au cerut Rusiei să înceteze războiul din Ucraina

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov și-a scurtat prezența la forumul G20 din insula indoneziană Bali și a părăsit reuniunea, după ce s-a confruntat cu o avalanșă de critici și apeluri adresate țării sale, de a înceta conflictul militar din Ucraina.

Ce a făcut Serghei Lavrov, după ce liderii G20 au cerut Rusiei să înceteze războiul din Ucraina
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Iul 2022   •   15:59

El și-a anulat participarea la sesiunile planificate pentru vineri după-amiaza, precum și la dineul oficial de vineri seara.

Pe parcursul evenimentului, Lavrov a ieșit din sală în momentul care Annalena Baerbock, omologul său german, tocmai critica Moscova în legătură cu războiul din Ucraina.

Ministrul rus a părăsit, de asemenea, o sesiune la care ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, susținea o declarație prin videoconferință.

Șeful diplomației ruse a fost absent și în momentul în care secretarul de stat american Antony Blinken condamna Rusia, semnalează presa internațională.

Șefa diplomației germane: "Niciun pic de voință de cooperare din partea Rusiei"

După plecarea lui Lavrov, Annalena Baerbock a spus că felul în care acesta a ales să părăsească reuniunea "subliniază încă și mai clar că reprezentantul Rusiei nu este interesat de cooperarea internațională și nici de schimburile cu ceilalți parteneri din cadrul G20".

"Faptul că ministrul rus de externe a parcurs o mare parte din tratative nefiind în sală, ci în afara ei, subliniază că nu există de fapt niciun pic de voință de cooperare din partea guvernului rus", a insistat ea, referindu-se în special la criza alimentară mondială, întreținută de Rusia prin blocada asupra porturilor ucrainene.

La reuniunea miniștrilor de externe din G20 din Indonezia, SUA și aliații lor occidentali și-au intensificat presiunile asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Potrivit șefei diplomației germane, mesajul către Rusia al celorlalte 19 state participante a fost "foarte clar".

Antony Blinken a refuzat să se întâlnească separat cu Serghei Lavrov

"Părerile sunt divergente în ce privește evaluarea războiului de agresiune rus, dar majoritatea țărilor au indicat clar că Rusia are responsabilitatea de a înceta imediat bombardamentele", a menționat Baerbock.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Rusia a auzit un "cor de apeluri din întreaga lume" pentru a pune capăt războiului în Ucraina.

Anterior, Blinken s-a adresat omologului rus, cerând ca Moscova să permită livrările de cereale din Ucraina.

"Mă adresez colegilor ruși: Ucraina nu este țara voastră. Grâul ei nu este grâul vostru. De ce blocați porturile? Trebuie să lăsați grâul să iasă din porturi", i-a spus Blinken lui Serghei Lavrov, cu care a refuzat să aibă o întrevedere separată.

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close