Antena 3 CNN Externe Ministrul apărării de la Moscova a ajuns la Minsk, pe fondul speculațiilor că Rusia a "ocupat" Belarus

Ministrul apărării de la Moscova a ajuns la Minsk, pe fondul speculațiilor că Rusia a "ocupat" Belarus

Ministrul apărării din Rusia, Serghei Şoigu, a sosit joi în Belarus pentru a verifica pregătirile militare în vederea exercițiilor comune planificate în cursul acestei luni.

Ministrul apărării de la Moscova a ajuns la Minsk, pe fondul speculațiilor că Rusia a "ocupat" Belarus
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Feb 2022   •   12:05

Şoigu se va întâlni cu președintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, potrivit unui anunț făcut de Ministerul Apărării de la Moscova, citat de Reuters.

În perspectiva exercițiilor din 10-20 februarie, Rusia a dislocat efective și echipamente militare în Belarus, fără a preciza oficial numărul acestora.

Unii analiști estimează anvergura deplasărilor de trupe la nivelul a 15 - 20 de grupe tactice de nivel batalion, adică aproximativ 20.000 de soldați.

Belarus are graniță cu Ucraina și există temeri că, inclusiv de pe teritoriul său, ar putea fi lansată o operațiune militară în această țară.

Moscova neagă însă că are intenția de a ataca și cere garanții de securitate din partea NATO şi a Statelor Unite, reclamând, între altele, ca Ucrainei să i se închidă oficial posibilitatea aderării la Alianța Nord-Atlantică.

Mai mulți parlamentari europeni avertizează că Rusia a ocupat efectiv Belarus

Rusia a ocupat de facto Belarus în timp ce liderii democrațiilor occidentale încearcă să prevină pe cale diplomatică o invazie în Ucraina, se spune într-o scrisoare deschisă semnată de peste 70 de europarlamentari din state precum Danemarca, Franța, Germania și Suedia, dar și din țările est-europene.

"Recenta desfășurare de forțe rusești în Belarus reprezintă o amenințare pentru Ucraina, Polonia, Lituania, Letonia și pentru întreaga Europă.

Ar putea fi, de asemenea, parte a unui plan de subjugare și ocupare a Belarusului.

Prezența continuă a forțelor militare ruse, la cererea președintelui ilegitim Aleksandr Lukașenko, ar trebui tratată ca o ocupație a Belarusului. Această situație trebuie clarificată în timpul discuțiilor diplomatice între SUA și UE cu Rusia", se spune în documentul citat.

SUA evacuează familiile diplomaților din Belarus

Statele Unite au ordonat, luni, evacuarea familiilor diplomaților americani din Belarus, invocând "creșterea neobișnuită și îngrijorătoare a activității militare lângă frontiera cu Ucraina", conform The New York Times.

SUA i-au avertizat, totodată, pe cetățenii americani să nu meargă în Belarus din cauza situației "imprevizibile".

Cu mai bine de o săptămână în urmă, SUA au cerut familiilor diplomaților americani din Ucraina să plece din țară, tot pe seama situației generate de prezența masivă a trupelor ruse la frontieră.

Belarus și Ucraina au peste 1.000 de kilometri de frontieră comună, în mare parte nepăzită, iar SUA au avertizat că exercițiile militare comune ruso-belaruse ar putea servi ca pretext pentru un posibil atac în teritoriul ucrainean.

Capitala ucraineană, Kiev, este la o distanță ce circa 3 ore de mers cu mașina de granița cu Belarus și se află în raza sistemelor de rachete desfășurate de Rusia în vederea manevrelor cu forțele regimului de la Minsk.

Foto: Președintele rus, Vladimir Putin și ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu

×
Subiecte în articol: Rusia Belarus Serghei Șoigu
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close