Antena 3 CNN Externe Serviciile secrete americane: COVID-19 nu a fost creat ca armă biologică, dar originea sa e posibil să nu fie identificată niciodată

Serviciile secrete americane: COVID-19 nu a fost creat ca armă biologică, dar originea sa e posibil să nu fie identificată niciodată

Agențiile de informații din America sunt de părere că s-ar putea să nu reușească niciodată să se identifice originea COVID-19. În schimb, au ajuns la concluzia că nu a fost creat ca o armă biologică.

Serviciile secrete americane: COVID-19 nu a fost creat ca armă biologică, dar originea sa e posibil să nu fie identificată niciodată
Sursa foto: Getty Images/ Wagner Meier
de Cerasela Stafie    |    30 Oct 2021   •   12:14

Biroul Directorului de Informații Naționale din SUA (ODNI) a transmis, într-o evaluare actualizată a cercetării, că tansmiterea de la animal la om şi un accident de laborator sunt  cele mai plauzibile două ipoteze, legat de felul în care s-a răspândit virusul.

Totuși, nu s-a ajuns la o concluzie definitivă, din cauza lipsei de informații. China a criticat raportul agențiilor de informații americane.

Concluziile au fost publicate într-un raport desecretizat, care reprezintă actualizarea unei analize de 90 de zile, publicată de administrația Joe Biden în luna august, scrie BBC.

Originea SARS-COV-2 este un subiect care împarte comunitatea serviciilor secrete americane. Patru agenții s-au declarat „neîncrezătoare” cu privire la proveniența de la un animal infectat sau de la un virus înrudit.

O altă agenţie a transmis că are o „încredere moderată” că prima contaminare apărută la om a fost rezultatul unui accident de laborator, cel mai probabil implicând un experiment sau manipularea animalelor la Wuhan Institute of Virology.

Potrivit raportului, oficialii chinezi nu ştiau de existenţa virusului, la finalul anului 2019, înainte de înainte de apariţia focarului în oraşul Wuhan. În schimb, se subliniază că Beijingul continuă să împiedice ancheta cu privire la acest subiect şi nu distribuie informaţii.

Apariția primelor cazuri de COVID-19 a fost legată de autoritățile chineze de o piață de animale din Wuhan, în încercarea de a-i face pe oamenii de știință să creadă că virusul a trecut de la animale la om.

Apariția virusului în laboratorul din orașul chinezesc este din ce în mai plauzibilă. În acest an, au apărut mai multe articole în presa americană cu privire la această ipoteză.

China a respins această posibilitate. Joe Biden le-a ordonat serviciilor secrete, în luna mai să investigheze modul în care a început pandemia, luând în calcul toate posibilitățile. 

Beijingul a criticat și acest lucru: ”faptul că SUA se bazează pe aparatul de servicii secrete şi nu pe oameni de ştiinţă pentru a afla originile Covid-19 este o mare farsă politică.”

”Am sprijinit eforturile bazate pe ştiinţă de a identifica originea şi vom continua să fim angajaţi activ. Astfel spus, ne opunem ferm încercărilor de a politiza această chestiune,” a transmis ambasada chineză de la Washington, potrivit Reuters.

De la debutul pandemiei, la nivel mondial s-au înregistrat peste 246 de milioane de infectări cu SARS - CoV -2. Recent, numărul deceselor cauzate de virus a depășit cinci milioane, potrivit Worldometers.

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close