Antena 3 CNN Externe Serviciile americane: Nu avem nicio dovadă că Al-Qaida s-a implicat în atentatul de la Consulatul SUA din Benghazi

Serviciile americane: Nu avem nicio dovadă că Al-Qaida s-a implicat în atentatul de la Consulatul SUA din Benghazi

Serviciile americane: Nu avem nicio dovadă că Al-Qaida s-a implicat în atentatul de la Consulatul SUA din Benghazi
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
20 Oct 2012   •   15:21

Serviciile americane de informaţii nu au găsit niciun element care să dovedească faptul că Al-Qaida s-a aflat în spatele atentatului sângeros comis împotriva Consulatului Statelor Unite de la Benghazi (Libia) pe 11 septembrie, scrie în ediţia de vineri seara Los Angeles Times, relatează AFP.
   
Acest atentat, în care au fost ucişi patru americani, inclusiv ambasadorul Statelor Unite, a fost "efectuat cu succes cu un minimum de pregătire", scrie cotidianul, care citează oficiali americani şi martori sub protecţia anonimatului.
   
"Niciun element nu arată ca agresorii să fi pregătit atacul cu zile sau luni înainte", apreciază un oficial american citat de către ziar.
   
"Agresorii au dat dovadă de o mare dezorganizare", afirmă un alt oficial. "Unii s-au alăturat atacului în timp ce se desfăşura, alţii nu erau înarmaţii, iar alţii păreau interesaţi doar să jefuiască", a adăugat el.
   
Majoritatea elementelor culese de către serviciile americane de informaţii sugerează că "agresorii au lansat atacul în mod oportunist, după ce au auzit vorbindu-se de violenţele la sediul Ambasadei Satelor Unite la Cairo", continuă el.
   
Astfel, după cinci săptămâni de anchetă, serviciile americane de informaţii nu au găsit absolut nicio probă a implicării reţelei teroriste Al-Qaida în acest atentat, subliniază cotidianul californian.
   
Atacul sângeros de la Benghazi a provocat o adevărată furtună politică în Statele Unite odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale de la 6 noiembrie.
   
Republicanii, prin intermdiul candidatului la preşedinţie Mitt Romney, au reproşat Guvernului democrat al preşedintelui în exerciţiu Barack Obama deficienţe în materie de securitate şi informaţii înainte de luarea cu asalt a consulatului.
   
Ei au denunţat echipa lui Obama că a întârziat să recunoască faptul că a fost vorba despre un "atentat terorist", imputând iniţial acest atac unei manifestaţii împotriva filmului islamofob "Inocenţa musulmanilor" care ar fi degenerat, după care a conchis că este vorba despre un atac premeditat al unor militanţi islamişti.

×
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close