Antena 3 CNN Externe Serviciile speciale ucrainene au demarat o ancheta pentru "tentativă de preluare a puterii"

Serviciile speciale ucrainene au demarat o ancheta pentru "tentativă de preluare a puterii"

Serviciile speciale ucrainene au demarat o ancheta pentru "tentativă de preluare a puterii"
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
08 Dec 2013   •   17:01
Serviciile speciale ucrainene au anunţat, duminică, lansarea unei anchete pentru "tentativă de preluare a puterii" de către unii "politicieni", relatează AFP, conform Mediafax.
"Am declanşat o anchetă pentru acte ilegale care vizau preluarea puterii", a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului de securitate (SBU), Lada Safonovoa.      Aproximativ 200.000 de manifestanţi proeuropeni s-au adunat, duminică, în Piaţa Independenţei din Kiev, cerând demisia preşedintelui Viktor Ianukovici.
Viktor Ianukovici a renunţat, în urmă cu două săptămâni, la negocierile pentru semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană, existând indicii că ar încerca să apropie Ucraina de aderarea la uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. Decizia lui Ianukovici de a abandona negocierile cu UE, care durau de trei ani, a generat un val de proteste violente şi o criză politică fără precedent de la fosta Revoluţie portocalie.
Iulia Timoşenko a cerut, din închisoare, demisia "imediată" a preşedintelui Ucrainei, Viktor Ianukovici, conform unui mesaj citit de fiica sa în Piaţa Independenţei din Kiev. "Obiectivul nostru este retragerea imediată a preşedintelui ucrainean", a spus Evghenia Timoşenko.
"Nu trebuie să dăm înapoi, nu trebuie să negociem cu acest regim care are sânge pe mâini. Avem de ales între a ne supune unei dictaturi corupte şi a reveni acasă, în Europa. Şansele de a ajunge din nou într-o dictatură asemănătoare cu cele din Evul Mediu sunt foarte mari. Ianukovici nu va semna niciodată vreun acord de asociere cu Europa, a decis să adere la clubul dictatorilor", a insistat Timoşenko.
 

×
Parteneri
Cod galben de ploi, ninsoare şi vânt. Se strică vremea în toată ţara
x close