Antena 3 CNN Externe Serviciul de informații al Rusiei a publicat pentru prima dată documente de arhivă despre sinuciderea lui Hitler

Serviciul de informații al Rusiei a publicat pentru prima dată documente de arhivă despre sinuciderea lui Hitler

FSB (serviciul de informații al Rusiei) a desecretizat  materialele dosarului de anchetă al lui Hans Baur, pilotul personal al lui Hitler, comandantul Escadrilei Fuhrer, în care acesta a depus mărturie despre ultimele zile ale vârfului Reich-ului nazist în buncărul din Berlin.

Serviciul de informații al Rusiei a publicat pentru prima dată documente de arhivă despre sinuciderea lui Hitler
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    29 Apr 2022   •   21:43

În primăvara anului 1945, ofițerii militari de contrainformații Smersh, care au fost însărcinați odată cu găsirea și arestarea lui Hitler și a altor lideri ai Germaniei naziste, a luat cu asalt Reichstag-ul și Cancelaria Reich-ului unde era un „fuhrerbunker” echipat -  o structură subterană atent betonată, fortificată, în care ministrul propagandei, Joseph Goebbels și Adolf Hitler s-au ascuns în ultimele luni de război.

După capturarea Fuhrerbunker-ului pe 2 mai 1945 și reținerea bărbaților SS care se aflau în buncăr și încercau să evadeze din Berlin, a început o colectare minuțioasă de date cu privire la locațiile posibile ale tuturor liderilor de vârf ai celui de-al Treilea Reich.

„Printre martorii ultimelor zile ale Führerului nazist au fost șeful gărzii personale a lui Hitler, Hans Rattenhuber, șeful apărării sectorului „Citadelă” (buncăr și Cancelaria Reich) Wilhelm Mohnke, valetul principal, Heinz Linge, pilotul personal, comandantul „escadrilului Fuhrer” Hans Baur și adjutantul personal, Otto Günsche.

Interogarea lor repetată despre circumstanțele morții lui Hitler au fost păstrate în Arhiva Centrală a FSB, precum și în dosare de anchetă separate, unde au tfost recuți drept criminali de război.

Publicată pentru prima dată pe site-ul FSB, traducerea mărturiei personale a lui Baur este preluată din dosarul său de investigație, care este stocat la Direcția FSB al Rusiei.

Potrivit mărturiei lui Baur, în perioada 8-10 ianuarie 1945, acesta a fost chemat de la Munchen pentru a-l vedea pe Hitler, care s-a întors la Berlin din Prusia de Est, la începutul lunii ianuarie.

„În timp ce se afla în Berlin, Hitler a devenit din ce în ce mai retras, ținându-se departe de toată lumea și petrecând tot timpul în adăpostul lui”, a spus Baur, potrivit TASS.

„Am fost chemat la Hitler doar când mi s-a dat o misiune de zbor sau dacă au vrut să obțină informații de la mine despre durata zborului către un anumit loc.”

Potrivit acestuia, Hitler „și-a menținut tot timpul aparența de optimism și încredere în victoria Germaniei”. Anturajul său credea că „Hitler mai are mijloacele de a duce războiul la un final fericit”, sugerând prezența unei noi arme secrete precum bomba atomică sau „razele morții” de o putere fără precedent.

Potrivit lui Baur, în cartierul general suprem au început să apară îndoieli cu privire la oportunitatea unei noi șederi la Berlin, iar la mijlocul lunii martie, adjutanții au pregătit mutarea sediului la Marea Baltică.

Baur a păstrat mai multe avioane în cazul în care Hitler ar fi decis să părăsească Berlinul. Până la începutul lunii aprilie, avioanele detașamentului Fuhrer au fost staționate la șase aerodromuri din Berlin, iar după ce Armata Roșie a traversat Oderul, autostrada de lângă Poarta Brandenburg a fost transformată într-un loc de aterizare.

"În fiecare noapte, 4-5 avioane zburau de la Berlin la Berchtesgaden, încărcate cu afaceri, bagaje și oameni. Cel mai dificil lucru a fost să păstrezi legătura cu avioanele și să le recuperezi", a spus Baur în mărturia sa.

Baur a spus că l-a văzut pentru ultima oară pe Hitler în ziua sinuciderii acestuia, pe 30 aprilie - l-a invitat în camera lui și i-a prezentat un portret al împăratului Friedrich de Rembrandt atârnat pe perete.

Baur însuși a încercat să iasă din Berlin, dar pe 2 mai a fost rănit și luat prizonier de ruși.

×
Subiecte în articol: hitler sinucidere Rusia nazism
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close