Antena 3 CNN Externe Seul: Fără negocieri nucleare până la încheierea anchetei în cazul navei scufundate

Seul: Fără negocieri nucleare până la încheierea anchetei în cazul navei scufundate

Seul: Fără negocieri nucleare până la încheierea anchetei în cazul navei scufundate
Sursa foto: nava coreea
07 Mai 2010   •   21:56

Eforturile de a relua discuţiile privind dezarmarea nucleară a Coreii de Nord trebuie să aştepte ca Seul să afle cine a scufunda vasul de război lângă diputata frontieră dintre cele două state, arăta ministerul de Externe al Coreii de Sud.
Purtătorul de cuvânt Kim Young-Sun declara că SUA şi China, care găzduieşte forumul nuclear, au acceptat că orice nouă discuţie în format de şase trebuie să aştepte rezultatul anchetei în cazul tragediei navale.
Preşedintele Lee Myung-Bak a lăsat să se înţeleagă, marţi, că Phenian a fost implicat în scufundarea, pe 26 martie, a navei Cheonan, când şi-au pierdut viaţa 46 de marinari. El a promis un răspuns "ferm" când va fi stabilită cauza urmare a unei anchete multinaţionale.
Liderul nord coreea Kim Jong-Il se pare că şi-ar fi exprimat disponibilitatea de a reveni la discuţiile nucleare când s-a întâlnit cu preşedintele chinez Hu Jintao la Beijing, miercuri, relata agenţia Yonhap .
Nordul a părăsit forumul, format din cele două Corei, China, Rusia, Japonia, SUA, în aprilie 2009. Analiştii cred că ar putea relua dialogul în schimbul unui mult dorit ajutor chinez.
Kim Young-Sun preciza însă că SUA, China şi Coreea de Sud au căzut de acord că "o anchetă obiectivă şi detaliată pentru a determina cauzele" scufundării ar trebui efectuată mai întâi.
"De aceea, când rezultatele anchetei vor veni, vor fi analizate măsurile necesare şi apoi, discuţiilor în şase vor fi reluate prin consultări apropiate între state ."
Ziarul Dong-A Ilbo scria că anchetatorii vor anunţa rezultatele la jumătatea lunii. Publicaţia citează un membru al echipei de investigaţie care arăta că la locul accidentului au fost găsite fragmente de aluminiu de la o torpilă.
Ministerul Apărării a negat însă relatările, care sublinia că "nu au fost descoperite urme de explozibil? şi nu s-a ajuns la concluzia că fragementele de aluminiu ar proveni de la o torpilă.
Antena3.ro

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close