Antena 3 CNN Externe Sfântul Patrick, sărbătorit de irlandezii din toată lumea

Sfântul Patrick, sărbătorit de irlandezii din toată lumea

Sfântul Patrick, sărbătorit de irlandezii din toată lumea
Sursa foto: Foto: Captură Antena 3
18 Mar 2009   •   10:20

Irlandezii din toată lumea l-au sărbătorit, marţi, pe protectorul naţiunii, Sfântul Patrick. La Dublin dar şi la New York, sute de mii de oameni au uitat de recesiune şi de duşmănii politice şi au dat frâu liber bucuriei de a fi irlandez.

Fanfare şi orchestre de cimpoaie au defilat alături de tineri costumaţi în spiriduşi şi alte personaje din basmele irlandeze.

Cu mai puţin fast, dar tot atâta voie bună, Sfântul Patrick a fost celebrat şi la Bruxelles. Invitat de muzicianul irlandez Bob Geldof la o halbă de bere neagră, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, n-a scăpat ocazia să-i felicite personal pe irlandezi.

Viitorul Uniunii Europene depinde de alegătorii irlandezi, care se vor pronunţa din nou asupra Tratatului de la Lisabona, după ce l-au respins într-un prim referendum.

Ca în fiecare an, sărbătoarea Sfântului Patrick a avut o amploare deosebită în Statele Unite, unde milioane de oameni îşi afirmă cu mândrie originile irlandeze.

La Casa Albă, unde apa fântânilor s-a colorat în verde - culoarea naţională a Irlandei - preşedintele Obama l-a primit pe şeful guvernului de la Dublin. Obama şi-a amintit că şi familia mamei sale provine din Irlanda.

Pe un ton mai serios, Obama a reafirmat că Statele Unite vor susţine mereu pacea în Irlanda de Nord, unde terorismul şi-a făcut din nou apariţia prin două atentate soldate cu victime.


Antena 3

×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close