Antena 3 CNN Externe Sfârşitul lumii se amână: Repararea acceleratorului de particule costă 21 milioane dolari

Sfârşitul lumii se amână: Repararea acceleratorului de particule costă 21 milioane dolari

Sfârşitul lumii se amână: Repararea acceleratorului de particule costă 21 milioane dolari
18 Noi 2008   •   11:58

Repararea Large Hadron Collider (LHC) de lângă Geneva va costa circa 21 milioane de dolari şi va fi gata de funcţionare abia vara viitoare. O pană de curent a defectat în septembrie aparatul de 6,6 miliarde de dolari.
Iniţial Organizaţia europeană pentru cercetare nucleară (CERN) aprecia că va fi repus în funcţiune în noiembrie, dar pagubele au fost mai mari decât se estima.
Acum se speră că reparaţiile vor fi gata în mai sau iunie, iar aparatul să pornească la sfârşitul lunii iunie sau chiar mai târziu.
LHC a fost construit pentru a ciocni protoni la viteze foarte mari, recreând astfel momentele de după Big Bang, iar cercetătorii speră că astfel vor găsi răspunsuri la unele întrebări fundamentale din fizică.
Oricum, defecţiunea s-a produs la doar nouă zile de la darea în folosinţă a proiectului, iar CERN a stabilit că vinovat de defecţiune ar fi o legătură electrică care a cedat în una din secţiunile magnetice super-răcite. Acceleratorul funcţionează la temperaturi mai joase decât cele din spaţiu, pentru o eficienţă maximă, iar cercetătorii au fost nevoiţi să îl încălzească treptat pentru a cerceta pagubele.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: geneva accelerator de particule
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close