Antena 3 CNN Externe Sfatul unui fost ambasador american: "Negocierile dintre SUA şi talibani ar trebui mediate de Iran"

Sfatul unui fost ambasador american: "Negocierile dintre SUA şi talibani ar trebui mediate de Iran"

Sfatul unui fost ambasador american: "Negocierile dintre SUA şi talibani ar trebui mediate de Iran"
Sursa foto: Foto: AP
20 Iun 2013   •   13:18

Statele Unite ale Americii şi talibanii au anunţat marţi că vor iniţia discuţii pentru a negocia condiţiile de pace în Afganistan, ţară bântuită permanent de conflicte sângeroase. Reprezentanţii celor două părţi, se vor întâlni în capitala Qatarului, Doha, acolo unde grupul de insurgenţi a deschis recent un birou. Discuţiile au menirea să faciliteze negocierile dintre guvernul afgan şi militanţii talibani.

Cu toate aceste demersuri, preşedintele afgan, Hamid Karzai, a anunţat că refuză orice dialog cu insurgenţii, atâta vreme cât Washingtonul se implică în aceste discuţii. De fapt, Karzai se simte trădat de americani, pentru faptul că ei au iniţiat discuţii în paralel cu talibanii afgani. Mai mult decât atât, preşedintele de la Kabul a suspendat negocierile privind semnarea unui nou tratat de securitate dintre SUA şi Afganistan.

Thomas R. Pickering, fost ambasador al SUA în Israel, Rusia şi ONU, a atenţionat că autorităţile afgane trebuie aşezate în centrul negocierilor cu talibanii.
"Nu putem trece cu vederea părerea afagnilor, atunci când vorbim despre problema afgană", a spus Pickering pentru The Huffington Post.

Diplomatul american a subliniat că este nevoie de un intermediar în aceste dezbateri, "cineva care nu este nici judecător şi nici juriu şi care are legătură cu toate părţile implicate în proces".

"În mod clar, noi nu deţinem această poziţie şi este o greşeală să credem că ne-am putea plasa aici", a punctat Pickering.

Tot el a făcut apel la includerea în procesul de pace a vecinilor Afganistanului, cum ar fi ţări ca India sau Pakistan. "Şi Iranul ar trebui să fie prezent. Teheranul are interese similare cu cele ale Washingtonului în Afganistan, lucru ce nu este prea des întâlnit pe plan regional sau internaţional", a punctat diplomatul.

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close