Antena 3 CNN Externe Şi-au scos artileria grea. Alegerile din Franţa se anunţă explozive pe ultima sută de metri. Vezi cele mai tăioase declaraţii

Şi-au scos artileria grea. Alegerile din Franţa se anunţă explozive pe ultima sută de metri. Vezi cele mai tăioase declaraţii

Şi-au scos artileria grea. Alegerile din Franţa se anunţă explozive pe ultima sută de metri. Vezi cele mai tăioase declaraţii
Sursa foto: Foto: carredinfo.fr
de O.P.    |    30 Apr 2012   •   05:58

Socialistul François Hollande, încrezător în victoria sa, şi preşedintele Nicolas Sarkozy, devansat în sondaje, şi-au înăsprit tonul înaintea dezbaterii de miercuri, singura confruntare dintre cei doi oficiali înaintea turului doi al alegerilor prezidenţiale din Franţa. Duminică, ei au întreprins sprintul final prin două mitinguri de amploare, organizate la Paris de Hollande şi la Toulouse de Sarkozy.

Dar punctul forte al săptămânii va fi dezbaterea de miercuri, prima confruntare dintre cei doi oameni politici din 2005. "Dacă luăm în considerare tonul şi fondul campaniei, dezbatere va fi dură. Sunt pregătit", a avertizat François Hollande. Candidatul stângii vrea să sublinieze "contradicţiile şi incoerenţa preşedintelui în exerciţiu". "Va trebui ca François Hollande să facă ceea ce el detestă: să fie direct", a declarat Sarkozy, în poziţie de challenger faţă de rivalul său, declarat câştigător în sondaje cu 54-55 la sută din intenţiile de vot.

Tonul s-a înăsprit în ultimele zile între cei doi rivali. Scorul istoric al extremei drepte în primul tur, de aproape 18 la sută din voturi, l-a determinat pe şeful statului să se alinieze la mai multe propuneri ale lui Marine Le Pen. Această orientare înspre dreapta a discursului său, mai ales în materie de securitate şi imigraţie, a fost criticată puternic de stânga şi de mai mulţi susţinători ai săi. "Aud spunându-se că strategia nu este bună. Dar dacă ar fi fost aşa de proastă, cum m-aş fi descurcat" în primul tur, se apără preşedintele.

Marine Le Pen afirmă, într-un interviu acordat cotidianului Midi Libre ce va fi publicat în ediţia de luni, că Nicolas Sarkozy "nu mi-a respectat alegătorii" şi că "nu şi-a oferit mijloacele să câştige" alegerile, deşi poate că le-ar fi câştigat făcând acest lucru."Nu îi putem îndemna pe alegătorii mei să voteze pentru el (Sarkozy), afirmând în acelaşi timp că, într-un duel Frontul Naţional (FN)-PS, vom lăsa să învingă PS (Partidul Socialist)", a declarat ea, subliniind că "alegătorii mei nu pot fi trataţi ca nişte copii sau ca nişte alegători inferiori, cetăţeni inferiori. Ei nu sunt doar nişte furnizori de voturi". "Eu cred că nu este dificil ca alegătorilor să li se arate, de asemenea, că, în pofida marilor discursuri şi mângâierilor aplicate de unul şi de altul (Hollande şi Sarkozy), ei sunt pregătiţi să se aleagă unii pe alţii", a adăugat ea.

Întrebată despre interesul său de a vedea dreapta pierzând alegerile, preşedinta FN (extremă dreapta) a răspuns că nu este "interesată de nimic". Asta "deoarece eu consider că Hollande şi Sarkozy sunt două capete care pretind că se ceartă pe acelaşi corp. (Ei) sunt un fel de siamez în politică", a continuat ea. Nicolas Sarkozy, care, cu 27,18% din voturi, s-a clasat după socialistul François Hollande (28,63%) în primul tur de scrutin, în urmă cu o săptămână, trebuie să atragă alegătorii lui Marine Le Pen, care a obţinut 17,9% din voturi, pentru a putea spera la câştigarea turului doi, programat pentru 6 mai.






×
Parteneri
Imagini spectaculoase în România - Aurora boreală surprinsă în Bacău
x close