Antena 3 CNN Externe Simpatizanţii lui Kaczynski se opun mutării unei cruci comemorative din centrul Varşoviei

Simpatizanţii lui Kaczynski se opun mutării unei cruci comemorative din centrul Varşoviei

Simpatizanţii lui Kaczynski se opun mutării unei cruci comemorative din centrul Varşoviei
04 Aug 2010   •   17:17

Catastrofa aeriană în care şi-a pierdut viaţa preşedintele Lech Kaczynski continuă să suscite emoţii puternice în Polonia. Autorităţile de la Varşovia au fost nevoite să renunţe la mutarea unei cruci de lemn, ridicate imediat după tragedie, deoarece sute de manifestanţi s-au opus.
Crucea a fost ridicată de cercetaşi în faţa palatului prezidenţial din Varşovia, îndată după accidentul aviatic din 10 aprilie. De atunci, crucea simplă de lemn este privită ca un monument în amintirea preşedintelui Kaczynski, a soţiei sale şi a celorlalte victime de la Smolensk. Guvernul polonez şi primăria Varşoviei vor acum să mute crucea într-o biserică. Au obţinut şi acordul ierarhiei catolice, dar nu şi pe al simpatizanţilor fostului preşedinte, care s-au adunat în zonă pentru a împiedica mutarea.
Cei mai înverşunaţi protestatari au trecut de barierele poliţiei şi au făcut zid în jurul crucii. Nici poliţiştii, nici preoţii nu i-au putut convinge să dea înapoi.
În faţa protestelor, autorităţile au cedat, cel puţin pentru moment. Manifestanţii spun că vor rămâne vigilenţi, deoarece bănuiesc că actuala putere, condusă de rivalii fraţilor Kaczynski, încearcă să-l lipsească pe defunctul preşedinte de omagiile ce i se cuvin.
"Vom ţine o veghe de onoare, noapte de noapte, cum am făcut şi până acum. Dacă vom obţine o declaraţie, scrisă sau orală, de la o persoană competentă, că această cruce va fi înlocuită de o comemorare adecvată, repet, o comemorare adecvată a catastrofei, atunci vom pleca acasă" declară manifestanţii.
Alţi locuitori ai oraşului spun, însă, că marea cruce de lemn şi-ar găsi un loc mai potrivit în biserică, unde ar fi protejată şi împotriva intemperiilor.

Antena 3

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close